​ТОП-Grandcollectionsчи у кого з держслужбовців «найбільше» почуття прекрасного?

17.02.18, 14:00

Більше дев’яти тисяч предметів старожитностей та японські меблі, понад дві тисячі антикварних монет та 760 пляшек вина. А ще – понад 500 одиниць холодної зброї та понад 100 одиниць вогнепальної. Інкрустовані діамантами портсигари та понад сто самоварів. Такими різними та такими яскравими колекціями можуть похвалитись українські держслужбовці. Справжній блиск та розкіш, зібрання картин рівня світових галерей та ікони, яких немає в відомих соборах. Хто ж з чиновників має, на наш погляд, заробив би найбільше на Сотсбі – читайте далі.

Перший у рейтингу - колекціонер із власним сімейним зібранням старожитностей, депутат Верховної Ради Сергій Тарута. 9025 предметів у колекції Платонових і Тарут Платар. І це ще далеко не все із задекларованого. Вироби мистецтва та антикваріат розтягнулись на кілька десятків сторінок у декларації. Срібло імператора Пу – 143 предмети, 8 скульптур Родена, понад 200 картин та більше 100 скульптур. І це ще не рахуючи ікон та кераміки і виробів мистецтва Японії. Здається, колекції позафракційного народного депутата міг би позаздрити великий міський музей. А може навіть мистецьке і історичне надбання невеличкої держави.

Срібло ж у колекції народного депутата від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. Мистецтво закарпатському нардепу теж не чуже: чого варті тільки більше 200 картин, старовинні кам’яні годинники та понад 100 скульптур. Та, насправді, як бачимо, Нестор Шуфрич полюбляє зброю – в його декларації понад півтисячі одиниць холодної та більше 100 вогнепальної. Захоплюється колишній голова МЧС і історією: має понад 100 старовинних ікон та книг.

Якщо позафракційний Сергій Тарута має колекцію скульптур Родена, то міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – літографію Пабло Пікассо. Він впевнено, на думку багатьох ЗМІ, тримає пальму першості у рейтингу grandcollections Кабміну. Очільник міністерства справжній нумізмат, бо задекларував більше двох тисяч монет, сомельє з колекцією у понад 700 пляшок вина та поціновувач мистецтва з зібранням у понад 100 картин.

Другий заслужений сомельє ж серед держслужбовців – це народний депутат Андрій Лозовий з фракції Олега Ляшка. Він задекларував 186 пляшок. За бокалом витонченого напою він, мабуть, любить переглянути колекцію старовинних ікон кількістю більше 70, сидячи на англійських та голандських меблях 19 століття. А під склом у депутата – колекція холодної зброї у 32 одиниці.

Трішки менше ікон, ніж у Андрія Лозового, задекларував депутат Одеської облради Юрій Маслов. Його колекція, напевне, допоможе відтворити сторінки історії: 69 старовинних образів, 137 старовинних друків та книг і понад два десятки старовинних карт. Чим не документи для створення вичерпної картини розвитку суспільства у давнині?

Найекзотичнішу ж колекцію має депутат з «Опозиційного блоку» Дмитро Шенцев. Він назбирав і задекларував 170 самоварів 19-20 століття. При цьому ціна на один такий раритетний виріб відомої торгової марки сягає на сайтах продажу 32 тисяч гривень. Щоправда, трапляються і значно дешевші – від двох тисяч гривень. Крім самоварів нардеп задекларував ще 20 ікон.

І останній у цьому рейтингу, але не серед держслужбовців-колекціонерів – парламентар Олесь Довгий. Він має понад 60 картин та 10 статуй.

В українській столиці та містах є багато архітектурних шедеврів та виробів мистецтва, що створили чи зібрали для широкого загалу українські меценати ще у 19- на початку 20 століття. Чого вартий лише славетний музей Ханенків! Колекції сучасних українських держслужбовців поки що переглядаємо лише у е-деклараціях та подібних статтях. Пересічні громадяни помилуватися антикваріатом не можуть. Хоча, може, щось зміниться через сто років?

За матеріалами bihus.info, видань http://businessviews.com.ua, https://glavnovosti.com та бази даних https://declarations.com.ua - підготовлено ГО "Інтерньюз-Україна" в рамках проекту "Декларації".




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!