УПА – відповідь нескореного народу

19.03.18, 14:00

Днями в обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття пересувної виставки «УПА – відповідь нескореного народу», присвяченої 75-й річниці заснування Української Повстанської Армії та з нагоди Дня українського добровольця. Фотодокументальна виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого Державного архіву Служби безпеки України.

До музею цього дня завітали студенти та викладачі факультету історії та права ЦДПУ імені Володимира Винниченка, громадські активісти, волонтери, учасники антитерористичної операції, краєзнавці, очільники громадських організацій.

Оригінальним початком заходу був виступ учнів музичної школи №1 імені Г.Г.Нейгауза, які виконали твір нашого земляка Юрія Мейтуса. На відкритті виставки виступили перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Коваленко Сергій Петрович, заступник голови Кіровоградської обласної ради Степура Ігор Станіславович, історик, член Національної спілки краєзнавців України Даценко Василь Всеволодович. Цікавими та змістовними спогадами про воєнне лихоліття та свою діяльність в українському підпіллі поділилась з присутніми зв’язкова УПА, політв’язень Григоращенко Любомира Миколаївна.

Близько 100 тисяч молодих хлопців та дівчат стали воїнами Української повстанської армії - військово-політичного формування українського визвольного руху. Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися цьому завадити.

З матеріалами виставки присутніх ознайомив Шевченко Борис Леонідович - старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею. На стендах - у фотографіях, документах, картах та інфографіках було представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистами і комуністами під час Другої світової війни та у повоєнний час.

Логічним продовженням заходу було вшанування українських добровольців земляків, які найпершими, багато хто відразу після протистояння на Майдані Незалежності, пішли захищати Україну від новітнього російського агресора у 2014 році. Спікером цієї зустрічі була завідуюча Південним міжрегіональним сектором Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Гуріна Людмила Василівна.

На вечорі пам’яті донька добровольця Володимира Ткаченка Ангеліна виконувала пісню «Пташечка», виступали також добровольці – Олег Тур та керівник територіального загону української добровольчої армії Ігор Козуб. Про тих героїв, яких вже немає сьогодні з нами, їхню громадянську позицію та мужність розповіли дружини загиблих Степанок Олена та Ірина Коновалова.

Хвилюючим моментом було виконання усіма присутніми легендарної пісні «Ой у лузі червона калина» під музичний супровід керівника гурту «Конверсія», волонтера Андрія Шульги. У залі музею також було презентовано фотовиставку з передових позицій війни відомого волонтера Ігоря Поповича.

Маємо надію, що подібні заходи та ознайомлення з виставкою «УПА – відповідь нескореного народу», сприятимуть популяризації історії національно-визвольної боротьби українців, патріотичному вихованню молодого покоління, формуванню національної ідентичності.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!