Відеоуроки про паліативну допомогу готують громадські активісти на Кіровоградщині

12.04.18, 16:00

Нещодавно Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» вперше на Кіровоградщині розпочало роботу над створенням відеоуроків на тему паліативної допомоги. Про мету та практичне значення відеоуроків спілкуємося із PR-менеджером організації Вікторією Семененко.

- Яка основна мета відеоуроків?

- Головною метою зйомки відеороликів на тему надання паліативної допомоги є актуалізація питання необхідності надання якісної медичної допомоги паліативним хворим. Кожна особа має право на повагу до гідності в контексті надання послуг з паліативного догляду. Є випадки, коли це право порушується, зокрема, через брак коштів чи відсутність необхідних знань як у медичного персоналу, так і у родичів хворого. Тому ми будемо сприяти в поширенні корисних знань шляхом публікування відеоуроків щодо надання паліативної допомоги.

- Про що перший відеоролик?

- Тема першого відеоуроку «Профілактика пролежнів у паліативних пацієнтів у домашніх умовах». Це одна з тих болючих проблем, з якою зустрічаються і паліативні хворі, і їхні родичі. В цьому ролику надаються відповіді на найбільш поширені питання щодо профілактики пролежнів. Над цим відеоуроком ми працювали у партнерстві із медичним коледжем ім. Мухіна, його директором Світланою Бондар.

- Кого у подальшому плануєте долучити до створення відеороликів?

- Надалі зніматимемо ролики на різні теми щодо надання паліативної допомоги. Планується, що наступна тема відеоуроку буде стосуватися надання психологічної допомоги паліативним хворим та їхнім родичам. Звичайно, хотілося б надати реальні практичні поради, щоб люди, які зіштовхнулися із проблемою знали, що робити.

- Як надалі розкриватимете тему у відеороликах, на чому акцентуватимете увагу?

- Права паліативних хворих систематично порушуються. Минулого року ми проводили тренінг «Обіг наркотичних та психотропних речовин в закладах охорони здоров’я», де піднімалися питання щодо правил видачі рецептів на опіоїдні анальгетики. Тема була цікава лікарям, але не всі лікарі мали змогу бути присутніми. Тому ми плануємо знову підняти цю тему у відеоуроці з метою інформувати більшу кількість медичних працівників. До того ж, ці відеоуроки, можуть бути використані і лікарями з інших регіонів.

- Для кого будуть корисними відеоролики?

- У цілому у відеороликах будуть порушуватися загальні питання паліативу. Якщо говорити про перший відеоролик, де ми наголошуємо на профілактиці пролежнів, то це буде корисно і соціальним працівникам, і медичним працівникам, і родичам паліативних пацієнтів.

- Чому вирішили записати відеоролики саме на тему паліативу?

- Наша організація займається соціальним супроводом людей, які живуть з ВІЛ, та забезпечує DOT-супровід хворих на туберкульоз. Як би прикро це не звучало, однак серед них значний відсоток - це паліативні хворі. Якщо ми випустимо зі свого поля зору тему паліативу, то вийде, що ми надаємо свої послуги не на 100%.

На рівні Кіровоградської області існує проблема в координації служб, які надають медичні, соціальні, психологічні послуги паліативним пацієнтам, оскільки перелічені послуги надаються відокремлено, не в комплексі.

З приводу цієї проблеми ми зверталися до Кіровоградської обласної державної адміністрації про створення робочої групи із розробки обласної програми розвитку паліативної допомоги. Але на цей час ця робоча група не створена. На минулому засіданні постійної комісії Кіровоградської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики було розглянуто питання щодо стану надання паліативної допомоги в області та про перспективи розширення в області мережі закладів, що надають паліативну допомогу. Також на цьому засіданні піднімалося питання про запровадження пілотування діяльності хоспісів або створення виїзних бригад, які надавали б паліативну допомогу комплексно, мультидисциплінарно. В подальшому комісія прийняла рішення провести виїзне засідання постійної комісії в Обласному клінічному центрі паліативної допомоги в Івано-Франківську з метою вивчення прогресивного досвіду надання паліативної допомоги. Крім того, департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації було надано рекомендацію щодо створення закладу з надання паліативної та хоспісної допомоги в одному з госпітальних округів області.

Відзначимо, що дана робота перебуває на етапі довготривалої розробки, й наразі немає жодного нормативного документу, який би гарантував жителям Кіровоградщини доступ до якісної паліативної допомоги.

Зі свого боку, ми використовуємо різні ресурси для інформування населення про важливість надання паліативної допомоги, в тому числі, шляхом записування відеороликів. Взагалі зараз виходить така ситуація, що людина або сім’я залишається наодинці, коли її зачіпає питання паліативу. Зараз відсутні ефективні заходи щодо підтримки надання паліативної допомоги сім’ям з боку держави. Тому ми створили цей відеоролик, щоб люди хоча би в загальному розуміли, що слід робити в таких ситуаціях.

- Подібні відеоролики створювали у регіонах?

- У мережі Інтернет подібні ролики існують, але в наших роликах даються прості відповіді на найбільш поширені питання у прийнятній мультимедійній формі в HD якості. Відеоролики будуть викладені у соцмережі «Фейсбук» на сторінці організації. Тому вони будуть доступними для всіх.

- Скільки загалом буде відзнято відеороликів?

- Наразі планується записати та презентувати п’ять відеоуроків, а в подальшому – все залежатиме від ресурсів та співпраці з громадськістю, медичними закладами, владою та їх зацікавленості у відео уроках.

Довідково:Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує адвокаційну кампанію щодо актуалізації вирішення проблем в сфері паліативної допомоги, зокрема, прийняття та фінансування обласної програми з розвитку паліативної допомоги в рамках проекту «Розвиток паліативної допомоги - шлях до гідного життя» за підтримки МФ «Відродження».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!