​На води чи нерухомість у Чехії

13.04.18, 18:00

Як сто років тому, українські багатії мають нерухомість на водах за кордоном. От тільки якщо на початку 20 століття маєтки у Карлових Варах мали переважно власники фабрик та заводов і родичі монархів, то тепер це – чиновники. Колишні та теперішні, великі та малі. А хто саме має нерухомість у Чехії? – Проаналізував проект «Муніципальний сканер», а оприлюднили ще й «Наші гроші».

Отже, половину будинку у Карлових Варах має Олег Кириченко, начальник відділення податкової у Дніпропетровській області. Співвласницею майна є дружина податківця Сніжана Лівак. У січні 2018 року Кириченко подав деклараціюперед звільненням, однак чеської нерухомості у ній не вказав.

Співвласником готелю «Карузо» у столиці Чехії є Олексій Костусєв, екс-мер Одеси, батько нардепа Олексія Гончаренка. Олексій Костусєв співволодіє фірмою «DUŠNÍ s.r.o». Їй і належить будинок у Празі (U Milosrdných 867/2), у якому розташований чотиризірковий готель. Партнером Олексія Костусєва є Георгій Костусєв-Муромцев. Костусєви контролюють «Dusni s.r.o» з червня 2013 року.

Готелем «Аберг» у місті Карлові Вариволодів Едуард Самоткал, екс-депутат Криворізькї міськради, фігурант кримінального провадження щодо розкрадання коштів Южно-Української АЕС.

Едуард Самоткал із лютого 2017 року перебуває у розшуку. У чеських реєстрах засвітилася фірма «Business Perspective Alfa, s.r.o». З 2013 року вона підконтрольна кіпрській компанії «Dara system development business ltd», а до того належала «DAAR company s.r.o.» Едуарда Самоткала. «Business Perspective Alfa, s.r.o» володіє будинком у Карлових Варах по вулиці Совова стежка. За цією адресою розташований 4-зірковий готель «Aberg».

На фірму, пов’язану з Самоткалом «Rynsky dvur a.s» записана квартира біля театру Карлових Вар по вулиці Діваделні намєсті (Karlovy Vary, Divadelní náměstí 2132/19). Головою наглядової ради фірми є сам Самоткал, а власником – «DAAR company s.r.o».До лютого 2018 року компанією співволоділи Самоткал та його дружина Руслана. Але зараз власником компанії значиться «Entrosio Engineering Ltd», зареєстрована на острові Невіс у Карибах. При цьому, директором «DAAR company s.r.o.» залишається давній керівник компаній Самоткалів в Україні Сергій Матюшенко.

Ще один із щасливих власників нерухомості в Чехії – екс-прокурор АРК Крим В’ячеслав Павлов. Чоловік усе життя працював у прокуратурі. У 2011-2014 роках був прокурором АРК Крим. Після Майдану звільнився за власним бажанням. А вже 2016 року став співзасновником чеської фірми «Hotel St. Michael s.r.o.» разом із адміністратором ФК «Шахтар» Даміром Зіннаттуліним. У 2015-2016 роках співзасновником «Hotel St. Michael s.r.o.» був також Володимир Марач – зампрокурора Криму за часів Януковича. Утім, зараз він вийшов із бізнесу. За даними майнового реєстру Чехії, фірма «Hotel St. Michael s.r.o.» нині володіє готелем «Saint Michael» неподалік аеропорту в Карлових Варах (Hamerská 74/27, 36001 Březová). У лютому 2017 року готель виставили на продаж за 2,1 млн. євро.

Народний депутат Юрій Воропаєв, відомий як адвокат Ріната Ахметова, володіє квартирою та двома машиномісцями на вулиці Кржижикова у Карлових Варах. Співвласницею майна є дружина депутата Наталія. Купили нерухомість Воропаєви в 2012-2014 роках.

У нардепа 7 скликання Ігоря Шарова зафіксували чотири квартири в Чехії. Перша квартира куплена 2011 року в Карлових Варах. Друга придбана 2012 року у Празі. Власником третьої Шаров став уже 2016 в Празі. Четверта квартира у Карлових Варах раніше була записана на фірму Шарова, але зараз оформлена на нього самого.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!