Костянтин Данильченко: наша мета – наблизити допомогу до пацієнта

16.05.18, 12:00

Кіровоградщина − одна з дванадцяти областей України, в якій реалізується проект HealthLink, покликаний прискорити подолання епідемії ВІЛ в Україні. Про особливості цього проекту і його унікальність ми поговорили з виконавчим директором обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Костянтином Данильченком.

- Костянтине, розшифруйте назву проекту, що вона означає?
- HealthLink – це п’ятирічний проект, який впроваджує Мережа ЛЖВ спільно з Альянсом громадського здоров’я за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У перекладі з англійської це слово буквально означає «лінк (посилання) на здоров’я». Головна мета проекту – це покращити доступ людей, що живуть з ВІЛ, та людей, які мають високі ризики бути інфікованими, до якісних послуг з профілактики та лікування цієї хвороби. Перше, що в нас на меті – це максимально виявити людей, що мають ВІЛ, але не володіють інформацією, що робити з цим. Власне, всі заходи проекту вплинуть на те, наскільки Україна зможе подолати епідемію, візьме її під контроль. Проект HealthLink «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині» продовжить і підсилить заходи з профілактики, тестування та лікування ВІЛ, які були початі в рамках проекту USAID|RESPECT протягом попередніх років. У нашій області та інших областях торік цей проект показав хороші результати. Наприклад, у Кропивницькому загальна кількість нововиявлених ВІЛ-позитивних осіб за час реалізації проекту, це - 55 осіб, з них на диспансерному обліку та почали лікування 42 особи, психологом було надано 302 консультації, проведено 17 психотерапевтичних груп та груп зменшення самостигматизації, юристом успішно здійснено ведення 10 випадків індивідуального представництва клієнтів, 748 медичних працівників відвідали тренінги щодо зниження стигми та дискримінації.

- Чого вдалося досягти минулого року?
- Торік ми працювали лише на базі Кропивницького, водночас серед наших партнерів був один заклад обласного підпорядкування – обласний протитуберкульозний диспансер. У цих закладах нам удалося запровадити модель соціального супроводу, коли кожен ВІЛ-позитивний отримав змогу мати консультанта, який має відповіді на всі запитання, пов’язані з ВІЛ, психологічними аспектами прийняття хвороби, лікуванням та де його можна отримати. Завдання соціального працівника − зробити все, щоб поставити на диспансерний облік ВІЛ-позитивну особу, щоб вона отримувала лікування. Адже соціальний супровід – це не обов’язок медичного працівника. Друге – впровадження механізмів надання соціального супроводу та виявлення і перенаправлення пацієнта у Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі ВІЛ/СНІДом. І третій важливий компонент – це проведення тренінгів на тему зменшення стигми (упереджене ставлення оточуючих) і дискримінації. Це надзвичайно важливо, адже і досі чимало людей, у тому числі і медпрацівники, мають викривлені уявлення про хворих на ВІЛ, вважають їх неповноцінними членами суспільства.

- У яких районах цього року буде втілюватися проект HealthLink?
- Маємо вісім пілотних закладів, один міський – це «Центральна міська лікарня м. Кіровограда», яка показала найбільшу ефективність у виявлені ВІЛ у пацієнтів. Інші – це Кіровоградська, Добровеличківська, Світловодська, Бобринецька та Маловисківська центральні районні лікарні, Помічнянська лікарня, «Районне територіальне медичне об’єднання «Новомиргородське». Ми обрали саме ці медичні заклади, оскільки раніше у цих районах не було практики діяльності соціальних працівників. Спільно з цими закладами ми працюватимемо над захистом прав груп найвищого ризику ЛЖВ та захистом прав медичних працівників. У кожному медичному закладі буде впроваджуватися соціальний супровід завдяки цьому ми зможемо допомогти особам, в яких виявили ВІЛ, стати на облік та отримувати АРТ-терапію в обласному СНІД-центрі. До того ж, за умовами проекту лікарні отримають від нас швидкі тести. Також, як я вже зазначав, для медичних працівників будуть проведені тренінги щодо стигми та дискримінації.

- Як ще допомагатимете ВІЛ-позитивним?
- З ними працюватимуть наші юристи та психологи. Без психолога тут не обійтися - особливо коли людина вперше дізнається, що в неї ВІЛ. Коли бракує професійної допомоги, люди закриваються в собі, відмовляються від лікування, нікому про це не розповідають, продовжують жити із цією хворобою. Бували випадки, що вони навіть не розповідали про свій ВІЛ-статус своїй другій половинці, а потім виявлялося, що і партнер інфікований… Тобто це ще одна складова на цьому довгому шляху − від виявлення пацієнта до того, як він стане на облік та буде отримувати лікування. Важливим є і юридичний супровід. Наші пацієнти повинні знати свої права, уміти правильно реагувати на їхнє порушення. Складні випадки буде вести наш юрист. Крім того, при лікарнях працюватимуть робочі групи, де подібні випадки будуть розглядати комісійно. Ну, і повторюся: осіб, у яких буде виявлено ВІЛ, забезпечуватимуть соціальним супроводом. Із соціальним працівником можна буде проговорити всі питання і не бути осудженим, зрозуміти, що із ВІЛ можна повноцінно жити і насолоджуватися життям. Соціальний працівник консультуватиме на тему АРТ-терапії, розповість, які аналізи потрібно здати, у які дні приймають вузькі спеціалісти. Особливість соціального супроводу полягає в тому, що соціальний працівник буде зацікавлений в тому, щоб не втратити пацієнта, у якого виявили ВІЛ.

- Враховуючи, що проект на стартовому етапі, яких результатів наразі вдалося досягти?
- Ми вже підписали Меморандум про співпрацю із начальником управління охорони здоров’я Кіровоградської міської ради Оксаною Макарук. Продовжуємо роботу з виявлення ВІЛ у пацієнтів Центральної міської лікарні. Провели перемовини із керівником департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олегом Рибальченком. Надіслали офіційні листи щодо співпраці пілотним закладам охорони здоров’я. Розпочали роботу в Кіровоградській, Добровеличківській, Світловодській, Маловисківській районних лікарнях, Помічнянській лікарні, «Районному територіальному медичному об’єднанню «Новомиргородське». Сподіваємося, що налагодження партнерських стосунків дасть змогу максимально збільшити попит на високоякісні профілактичні та лікувальні послуги серед людей з ВІЛ та груп найвищого ризику, удосконалити доступ до медичних послуг. І найголовніше для нас − збільшити кількість людей, які знають свій ВІЛ-статус, залишаються при медичному спостереженні та на лікуванні. При цьому працюватимемо над зменшенням стигми та дискримінації по відношенню до людей, що живуть з ВІЛ.


Матеріал підготувала: Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект HealthLink: «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!