​Міхаел Галер: «Ми хочемо, щоб Україна стала нормальною нудною демократією»

05.06.18, 16:51

Дієві механізми захисту прав людини, справедлива судова система і децентралізація повноважень та відповідальності – все це складові на шляху до того, щоб Україна стала «нормальною нудною демократією». На цьому наголосив сьогодні під час зустрічі із українськими журналістами Міхаел Галер, депутат від групи Європейської народної партії. Участь у зустрічі взяли українські журналісти, у тому числі координаторка Кіровоградського Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич.

Міхаел Галер був цікавим співбесідником, оскільки він політик із великим стажем і, крім всього іншого, є доповідачем із політичної частини виконання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Зустріч із паном Галером відбулася у приміщенні Європейського парламенту – законодавчого органу ЄС, що обирається прямим голосуванням громадянами усіх країн-членів Європейського Союзу.

- Я є депутатом Європарламенту з 1999-го року і завжди був у комітеті закордонних справ, - розповів пан Галер. За його словами, він вперше познайомився із життям в Україні на початку дев’яностих і тоді вперше почув слово «Рух» як назву партій. Але більшість партій, про які він дізнався тоді, або вже не існують або переназвалися.

Міхаел Галер, депутат від групи Європейської народної партії
Міхаел Галер, депутат від групи Європейської народної партії
- Пам’ятаю, як у 2004 році ми всі носили помаранчеві шарфи, коли Президент України Віктор Ющенко виступав у Парламенті. Ми всі були сповнені ентузіазму, як і решта українців. І, мабуть, так само розчаровані, коли Помаранчева революція не принесла очікуваних реформ і змін у житті людей, - згадує Міхаел Галер. Пізніше він був спостерігачем під час виборів у Донецьку, коли виграла Партія Регіонів.

- Знаєте, після Революції Гідності чимало парламентарів у Брюсселі, які опікуються долею України, вирішили, що цього разу треба зробити все, щоб нарешті реформи в Україні почали втілюватися у життя, були сталими і приносили людям користь, - сказав Міхаел Галер. За його словами, у політичній частині реформ наразі є три ключові напрямки, зміни в яких засвідчать налаштованість керівництва України на конструктив. Це створення анти-корупційного суду, втілення у життя системи електронних декларацій та створення такої Центральної виборчої комісії, в якій були б рівною мірою представлені всі ключові партії.

- Вже багато змін сталися на краще, і вам, як регіональним журналістам, має бути найцікавішою тема децентралізації, зокрема, питання про те, чи дійсно обласні та районні державні адміністрації виконують покладені на них обов’язки у втіленні цієї реформи, - сказав Міхаел Галер, звертаючись до журналістів-учасників візиту у Брюссель у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».

Міхаел Галер та українські журналісти
Міхаел Галер та українські журналісти
- У будь-якому випадку знайте, що у Європарламенті завжди будуть люди, які підтримають демократичні перетворення в Україні, щоб ваша держава стала нормальною нудною демократією, яка дбає про забезпечення прав та інтересів людей та надання їм можливостей для самореалізації, - запевнив присутніх євродепутат. За його словами, у такій країні можуть і повинні бути у тому числі багаті люди, які мають великі статки, але тільки у тому разі, якщо вони мають якісний продукт на продаж, чи надають людям якісну послугу, але у будь-якому разі дотримуються законів.

- Проблема у тому, що, оскільки у вас 25 років була затримка у виконанні реформ, складається враження, що ніби всі перепони і труднощі, з якими стикається Україна, мають джерелом тиск з боку Європейського Союзу, а це не так. Ми бачили, як такі ж самі складнощі у країнах Центральної Європи, коли вони мали впровадити подібні зміни у процесі набуття членства ЄС, - коментує Міхаел Галер.

Україна втратила час, натомість започаткувала «російську модель збагачення», коли кілька людей набули великих статків, не залишаючи можливості для розвитку і збагачення звичайним людям. А тепер ще додалася війна, і якщо 5% від ВВП треба витрачати на оборону, то цих грошей не витрачає для інших витрат.

- Насправді, в деяких сферах реформи йдуть саме так, як треба, - визнає Міхаел Галер. І наводить приклад реформи у розподілі газу, де були зроблені правильні рішення щодо відміни різниці цін приватними та персональними тарифами. Це поклало край величезній корупції. Наразі створено ринок із великими гравцями, але досі є великий монополіст поміж цим ринком та споживачами в особі олігарха Фірташа. Він – кінцевий розподілювач газу поміж мільйонами українців, які не можуть обрати іншого надавача послуг. Цій монополії треба покласти край, а наступним кроком стане відміна субсидій та зменшення цін для споживача.

- Коли держава припинить виплату субсидій, то на зекономлені гроші можна надати пряму фінансову допомогу найбільш бідним верствам населення, - переконаний Міхаел Галер. На його думку, це залишається великим викликом для керівництва держави, але це один з прикладів, коли реформа зроблена, але не доведена до логічного кінця.

Інший приклад – судова реформа. Те, що було створено НАБУ стало знаком успішних змін, продовженням яких, за логікою, мало бути створення анти-корупційного суду, а кінцевою метою – щоб кожен суд міг розглядати корупційні справи.

- Якщо говорити про генерального прокурора, то ми все ще більше розчаровані, аніж задоволені їх роботою. Зокрема, Ситник та Луценко мали би співпрацювати, а не бути ворогами і суперниками, - коментує Міхаел Галер.

Журналісти-учасники візиту у Брюссель у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа»
Журналісти-учасники візиту у Брюссель у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа»
Підсумовуючи зустріч, він бажає журналістам зустрітися наступного разу, коли Україна стане нарешті нормальною нудною європейською демократією, а всі ми будемо щасливіші, аніж тепер.

фото і текст - Вікторія Талашкевич



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!