Досвід одеситів по заощадженню бюджетних коштів

23.10.18, 14:00

За сприяння Українського освітнього центру реформ в Одесі, для журналістів з Кіровоградської, Одеської та Херсонської областей, було проведенно прес-тур «Шлях до енергоефективності. Успішні історії». Під час якого журналісти дізнались детально в цифрах і на конкретних прикладах, як реально відбувається економія бюджетних коштів з втіленням енергоефективних технологій, що створюють комфорт містянам та поліпшують загальну кліматичну ситуацію на підприємствах та бюджетних установах.

Журналістам представили досягнення Одеського муніципального енергетичного агентства, його досвід роботи у підвищенні енергоефективності, використання альтернативних джерел енергії та реформування муніципального енергетичного сектору заради комфорту одеситів.

«Енергоресурсозбереження є одним із найактуальніших питань сьогодення, як і в глобальних масштабах, так і в масштабах кожного окремо взятого міста. Оскільки, від результатів вирішення саме цієї проблеми залежить добробут кожного мешканця міста,», - розповіла Альона Лиманська, заступник директора департаменту економічного розвитку Одеської міської ради, начальник відділу аналізу та моніторингу діяльності комунальних підприємств.

Перший крок, який потрібно зробити місту на шляху до енергоефективності, - це менеджмент, зазначила Альона Лиманська. В Одесі існує ефективна державна система енергоменеджменту та енергомоніторингу, яким займається Одеське муніципальне енергетичне агентство (ОМЕА), створене три роки тому на базі комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси» в рамках реалізації проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Створення енергетичних агентств в Україна».

В першу чергу було проведено енергоаудит бюджетних установ з фіксацією енерговитрат, впроваджена система моніторингу споживання енергоносіїв «Енергобаланс». Це дозволило знайти слабкі сторони кожного будинку і зрозуміти, що відбувається з енергоресурсами в установах і які шляхи їх раціонального використання.


У співпраці з GIZ залучені грантові кошти для встановлення 40 LED-світильників в спортзалах двох шкіл. Освітленість збільшилася в 2 рази, економія електроенергії складатиме понад 40%

«Ми займаємося просуванням енергоефективних технологій в бюджетних установах міста, розроблюємо інвестиційні програми, готуємо грантові заявки для залучення інвестиційних коштів в бюджетну сферу. У 2017 році почали роботу по впровадженню енергосервісних контрактів в місті Одесі. Суть їх полягає в тому, що приватний інвестор вкладає в енергоефективний захід свої кошти і за рахунок економії енергетичних ресурсів повертає свої капіталовкладення. Після закінчення терміну дії цього контракту обладнання, яке встановлює інвестор, передається на баланс міста і відповідно, і заклади і місто в цілому продовжують економити і отримувати вигоду від енергоефективного заходу», - розповів Євген Філіпов, начальних відділу муніципального енергетичного розвитку комунального підприємства «Агентство програм розвитку Одеси», енергоменнеджер.

За словами начальника відділу тарифної політики департаменту економічного розвитку Катерини Сербінової, в Одесі був реалізований перший в Україні досвід механізму енергосервісних договорів (ЕСКО-контрактів), суть якого в тому, що вкладені в енергоефективність бюджетних установ приватні інвестиції повертаються виключно за рахунок економії енергоспоживання. На 25 об'єктах за рахунок приватних інвестицій були встановлені модульні індивідуальні теплові пункти для обліку та регулювання споживання теплової енергії, що дозволяє істотно знизити споживання тепла будівлі при одночасному поліпшенні комфорту всередині приміщень. Суть договору в тому, що приватний інвестор бере на себе всі фінансові і технічні ризики проекту і зацікавлений у максимальній економії, оскільки в разі великої економії він поверне інвестиції раніше.

Для міста ЕСКО-контракти означають підвищення комфорту усередині будівель і продовження їх життєвого циклу, а нове обладнання і матеріали залишаються у власності громади. Також дотримуються ліміти споживання енергоресурсів, оскільки енергоспоживання гарантовано скорочується до 25 відсотків в кожній установі. В результаті щорічно під час дії ЕСКО-договорів економиться до 361 тис. грн. бюджетних коштів, а після завершення контракту сума економії значно збільшиться - до 3,6 млн. грн.

Після прес-конференції учасники прес-туру відвідали Центр енергоефективних технологій, який діє на базі Одеського державного політехнічного університету. Директор центру Олександр Климчук провів екскурсію по лабораторіях і демонстраційним залах, де встановлені і працюють енергоефективні прилади й установки, які зберігають енергоресурси, познайомив з новими розробками співробітників і студентів, розповів, над чим вони зараз працюють. Сьогодні Центр енергоефективних технологій виконує роль навчальної лабораторії для студентів, у ньому також проводяться екскурсії для всіх бажаючих ознайомитися з сучасними технологіями у сфері енергозбереження.

текст та фото - Ганна Горобцова, для сайту "Тусовка" із Одеси



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!