Озвучимо книжки для незрячих!

16.11.18, 18:00

У вас є улюблені книжки? Ви читаєте їх на ніч, або в дорозі, або радите друзям і колегам… А є люди, які не можуть читати книги. І саме для них Фундація літературних ініціатив за підтримки Українського Культурного Фонду оголошує другий етап Всеукраїнської волонтерської акції «Озвучимо книжки для незрячих».

Акція залучає партнерів і власним прикладом показує, як допомогти 500 тисячам українців із інклюзивного суспільства, які мешкають у 24 регіонах країни, і чиї права на рівний доступ до літератури обмежено.

Хочете допомоти? Для цього треба обрати улюблену книжку і зателефонувати координаторці проекту: +38 0508187099 (її звати Олена Бікоєва).

Задля підтримки інклюзії у сфері культури та мистецтв видавництва: «Видавництво Анетти Антоненко» (з 2017 року); «Фоліо», «Нора-Друк», «Ніка-Центр» (з 2018 року) надають безкоштовні права на створення аудіоверсій книжок у рамках Всеукраїнської волонтерської акції «Озвучимо книжки для незрячих». Партнерами акції є мешканці міст України з приємними тембрами голосу, працівники творчих колективів, актори кіно і театрів, журналісти телекомпаній і радіостанцій, які мають навички та технічні можливості для звукозапису. Вони безкоштовно озвучують і дарують книжки спецбібліотекам для людей з вадами зору.

Завдяки підтримці Українського Культурного Фонду у 2018 році волонтери, що не володіють власним обладнанням, матимуть нагоду скористатися орендованими звукозаписувальними студіям. Кожну аудіоверсію книжки буде відправлено в 64 спецбібліотеки, а також розміщено на сайті «Першої інтернет-бібліотеки для незрячих в Україні».

«Через відсутність фінансування книжкові фонди спецзакладів не поповнювалися майже 10 років», - директор Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, м. Київ, Юрій Вишняков.

Утім, у 2017 році проект Всеукраїнської акції «Озвучимо книжки для незрячих», ініційований «Видавництвом Анетти Антоненко», сформував мережу відповідальних волонтерів, які озвучили і безкоштовно віддали у спеціалізовані бібліотеки для людей із вадами зору 48 записаних аудіотворів. Це дозволило інклюзивному співтовариству почути нових сучасних вітчизняних і іноземних авторів. Також, під час реалізації акції видавництвом було створено тестову версію «Першої інтернет-бібліотеки для незрячих в Україні», що сьогодні є унікальним для нашої країни вирішенням проблеми вільного доступу до літератури для людей з вадами зору. Відтепер аудіозаписами можуть користуватися громадяни з найвіддаленіших куточків України та світу.

текст - Вікторія Талашкевич, на фото - Христина Петренко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!