​Віртуальний музей для збереження самобутності та розвитку громад Кіровоградщини

17.12.18, 16:00

У грудні, в Києві, під час Всеукраїнської конференції «Імплементація Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини: підсумки та перспективи» презентували Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини. Це прекрасна можливість для громад Кіровоградщини «відкрити» та популяризувати свій унікальний, але часом прихований потенціал традицій, знань, вмінь та майстерності.

Як зазначає Ірина Френкель, директорка УЦКД: «Ідея розвитку території може бути пов’язана із нематеріальною складовою або базуватися на ремеслах і впливати на культурно-економічну стратегію території. Збереження, відтворення і популяризація елементів нематеріальної культурної спадщини може стати економічним важелем для розвитку громад. Інтегровані у маркетингову стратегію традиції, які є частиною життя громади, допоможуть створити додаткову вартість території.»

Для наповнення сайту та пошуку елементів нематеріальної культурної спадщини, не внесених до Національного переліку НКС, було проведено Всеукраїнський відкритий конкурс «Жива традиція». За результатами конкурсу 10 традицій локальних спільнот вже представлені на сайті віртуального музею у розділі «Жива традиція».

Родзинкою сайту музею є розділ «Пізнавальні розваги», де відвідувачам сайту пропонуються інтерактивні вправи: складання пазлів, кросворди і перші розмальовки в розділі «Петриківський розпис».

Ірина Каць, регіональна представниця УЦКД у Полтавській, Черкаській та Кіровоградській областях зазначає: «На жаль, на інтерактивній мапі регіонів побутування елементів нематеріальної культурної спадщини ще не представлено жодного елементу Кіровоградщини.

Хочу зазначити, що місцеві громади та окремі носії мають повне право висувати елементи до Національного та місцевих переліків нематеріальної культурної спадщини! Не потрібно чекати ініціативи згори. Якщо ви готові зайнятися просуванням та охороною елементу НКС «на своїй території» – звертайтесь до регіонального представництва УЦКД у своїй області за методичною допомогою.»

Контакти регіонального представництва Українського Центру культурних досліджень у Полтавській, Черкаській та Кіровоградській областях: Ірина Каць, +380681646362, katss314@gmail.com Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини було створено Українським центром культурних досліджень (УЦКД) за підтримки Українського культурного фонду.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!