​День святого Миколая в Україні. Історія святкування, традиції та звичаї

19.12.18, 12:00
Фото з сайту blogspot.com
Фото з сайту blogspot.com

Свято Миколая сьогодні вважається одним з найголовніших зимових свят. Та найбільше цьому святу радіє, безперечно, дітвора, яка сподівається знайти зранку під подушкою подарунок «від Миколайчика».

День святого Миколая ревно відзначали і наші предки. Починаючи від самого дня Катерини, починався довгий цикл зимових свят, кожне з яких мало свої унікальні, а в де чому, вже і забуті, традиції. Якщо свята та традиції літнього періоду були пов'язані безпосередньо з роботою, то зимовий цикл супроводжувався веселими забавами та гуляннями. Господарі в цей час ховали робочий інвентар до весни, що свідчило про початок вечорниць.

Фото з сайту blogspot.com
Фото з сайту blogspot.com
День святого Миколая, так само, як інші свята зимового циклу, мав свої традиції, які були притаманні для цього дня. Наприклад, сьогодні мало хто знає, однак у давнину в цей день наші предки варили пиво. Ця традиція була забута ще на початку 20 століття, бо навіть тоді про неї пам'ятали лише старожили. Ось як, про цю давню народну традицію розповідає дослідник українського фольклору Олекса Воропай у своїй книзі “Звичаї нашого народу. Зима” : Варити пиво на «Миколи» — звичай дуже старий. В одній колядці це пивоварення представляється як один з тих сакральних звичаїв, якими «держиться світ»:

«Чому так нема, як було давно,
Як було давно, а з первовіку:
Святним Миколам пива не варять...»

Далі в колядці говориться, що все лихо, яке є тепер поміж людьми, постало тому, що «Святим Миколам пива не варять...» Мабуть з «пивом» на цей день в’язалися колись і музики. В одному народньому голосінні з Буковини, дочка, звертаючись до померлої матері, каже:

Мамко моя, голубко моя.
Коли ж вас ся надіяти.
Чи на Різдво з колядками.
Чи на Великдень з писанками.
Чи на Миколая з скрипниками?

Прикмету про першого гостя в домі, сьогодні зазвичай пов'язують з Різдвом. Так, і до сьогодні в українців збереглась традиція прогнозувати майбутній рік за статтю першого гостя у перший день Різдва. За традицією, візит чоловіка вважається передвісником щастя та достатку, а жінки — навпаки, передбачає горе та смуток. Однак, якщо сьогодні така традиція збереглась лише на Різдво, то наші предки дотримувались цієї прикмети чотири рази на рік — на свято Введіння, Миколая, Анни та Різдва.

Фото з сайту blogspot.com
Фото з сайту blogspot.com
На Миколая в цей день першим “полазником”, тобто гостем мав стати сам господар, якому належало першим пройтись по подвір'ю, з чим також пов'язане дотримання певних ритуалів : «Зле, якщо в ті дні хто інший — не господар — перейде через подвір’я першим. Кожний господар встає в цей день раніше, ніж звичайно та йде дати худобі їсти. Прийшовши до хліва, поздоровляє німину словами: «Дай, Боже, добрий день, робись худібонька здорова була та й я з тобою ще й з своєю жоною!»

А на Одещині, давним давно, своїм покровителем місцеві рибалки вважали саме святого Миколая, бо вірили, що він здатний захистити людину від природних стихій, а особливо на воді, тож виходячи в море, рибалки бради з собою образ святого чудотворця.

Стародавня легенда також розповідає про те, що святий Миколай опікувався не тільки людьми, а й тваринами : «Один чоловік їхав лісом і захопила його ніч. Мусів ночувати. Випріг він воли, дав сіна. Коли дивиться: недалечко від нього на пустирі звіряче збіговисько. Злякався чоловік, ще б пак! Вовки, лисиці, зайці, ведмеді... таке назбігалося — страх глянути! Сидить заєць поруч з вовком і не боїться його: «Що за дивовижа?» — думає собі чоловік. А коли йому вже від серця відлягло, він пильніше придивився і побачив: сидить поміж тією звіриною святий Микола — старий сивий чоловік. Сидить і щось тим звірам розказує, а вони слухають, розвісивши вуха».

Олекса Воропай, автор книги “Звичаї нашого народу. Зима”
Олекса Воропай, автор книги “Звичаї нашого народу. Зима”
Як бачимо, образ святого Миколая завжди шанувався українцями. Цей день був сповнений багатьма народними традиціями, більшість яких, на сьогодні є забутими. Хоч, день святого Миколая набуває все більшої популярності в нашій країні, та викликає все більший інтерес до своєї історії.


Текст - Олександр Нікітін. Стаття написана за матеріалами книги Олекси Воропая “Звичаї нашого народу. Зима”



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!