​Туристичний дайджест 2018 року: Друга частина

27.12.18, 16:00

В першій частині дайджесту ви прочитали про деякі цікаві українські міста та їх пам'ятки. Для другої ж частини - залишилось найсмачніше. Тож, запрошую вам разом зі мною освіжити в пам'яті найцікавіші місця, з відвіданих мною за 2018 рік.

5 місце — місто Острог та Замкова гора

Замкова гора в Острозі - Богоявленська церква
Замкова гора в Острозі - Богоявленська церква
Острог — маленьке затишне містечко в Рівненській області. Порівняно з Києвом чи Львовом, воно виглядає справжнім карликом. Напевно важко повірити в те, що саме тут було засновано перший у Східній Європі вищий навчальний заклад. Тут же було надруковано і знамениту “Острожську Біблію” Івана Федорова. Здавалося б, навіть цього вже достатньо для того, щоб манити до себе туристів. Та, в Острогзі ще дуже багато унікальних пам'яток. А одним з найголовніших символів міста сьогодні є Острозький замок. Втім, територія на якій він знаходиться, містить ще багато цікавих з історичної точки зору пам'яток.

Важливим оборонним елементом міста була Луцька брама, де сьогодні знаходиться Музей книги та друкарства. В музеї зібрано воістину унікальні книги та першодруки, що робить Луцьку вежу іще більш привабливою серед туристів. Окрім того, як і будь-яка визначна для міста пам'ятка, Луцька брама ховає в собі також чимало містичних легенд, згідно яких, на території башти мешкає привид ката, душа якого і до сьогоднішнього дня не може знайти спокій, а також, раз на рік, біля брами, з-під землі виринає колодязь з магічною водою.

Замкова гора в Острозі - Острозький замок
Замкова гора в Острозі - Острозький замок
Духовним символом міста та замкової території є Богоявленська церква, яку було засновано аж у 15 столітті. Унікальна церква ще й тим, що була родовим храмом князів Острожських. А збудовано її було на честь перемоги Великого Князівства Литовського на чолі з Костянтином Острожським над російським військом.

Окрім зовнішніх пам'яток Замкової гори, важливим її елементом є Краєзнавчий музей, який знаходиться на території замку. Тут представлено безліч унікальних та захоплюючих експонатів, які тільки примножать позитивні враження, отримані від Замкової гори та міста Острог загалом.

4 місце — місто Прилуки та Вал

місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
Можливо, така висока позиція міста Прилуки може когось здивувати, однак, насправді, недооцінювати це місто з меж Чернігівської та Полтавської областей не варто. Особливо, якщо ви, як і я до поїздки сюди, думаєте, що Прилуки — це виключно тютюнові вироби. Насправді, місто бає багату історію, яка відповідно відобразилась у цікавих та самобутніх пам'ятках.

Місце, де сконцентрована основна кількість пам'яток у Прилуках називається Валом. Ця територія належить до історичної частини міста, а пам'ятки, які тут розташовані відображають ті історичні періоди, свідком яких стало місто Прилуки.

місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Володимиру Мономаху
місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Володимиру Мономаху
Однією з головних пам'яток Валу, та міста Прилуки загалом, є пам'ятник Володимиру Мономаху, зведений на честь 900-річчя міста у 1992 році. Пам'ятник київському князю не дарма сьогодні прикрашає Вал, адже саме під час його правління і було засновано місто Прилуки.

Ще одна історична постать, яка удостоїлась бути увіковічненою на території Валу — український церковний та освітній діяч Іосав Бєлгородський. Примітним є те, що пам'ятник Іосаву Бєлгородському, знаходиться між двома церквами - Миколаївською, та Різдва Богородиці, які також вважаються символами Прилук та відносяться до стилю козацького бароко.

місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
Також, з меж Валу відкривається прекрасний вид на річку Удай, яка протікає територією міста. Хоч, загалом Удай протікає територією ледь не 10 районів Чернігівщини та Полтавщини, однак саме в Прилуках на річку відкриваються мальовничі краєвиди.

Однак, великим мінусом Валу є чистота. Принаймні, під час мого перебування в місті, тут було дуже брудно. І судячи з усього, сміття в історичній частині міста — це продукт гулянок місцевої молоді. Тому, не треба бути великим естетом, аби захоплюючі враження від історії міста знівелювались суворою реальністю.

3 місце — місто Луцьк та Замок Любарта

Замок Любарта
Замок Любарта
Місто Луцьк — останнє з відвіданих мною у 2018 році. Враження, отримані від цього міста — ще зовсім свіжі. Луцьк запам'ятався, як місто, де між собою мирно співіснують різні культури, а, відповідно, і пам'ятки, які до них належать. Завдяки, такій полікультурності, Луцьк навіть назвали свого часу “маленьким Римом”.

Однією з головних пам'яток міста є Луцький Замок або Замок Любарта, як ще його називають. Унікальність замку була справедливо оцінена у 2011 році, під час акції “7 чудес України”, за результатами якої, Замок Любарта посів перше місце.

Замок Любарта
Замок Любарта
Появі замку лучани завдячують останньому князеві Галицько-Волинського князівства — Дмитру Любарту, за правління якого в був зведений Луцький замок (1340-1383 рр). Втім, навіть після розпаду Галицько-Волинського князівства, Замок Любарта був свідком багатьох доленосних, не тільки для нашої країни подій. Наприклад, у 1429 році, литовський князь Вітовт на території замку приймав з'їзд монархів країн Центральної та Східної Європи, під час якого вирішувались важливі міжнародні питання. В подальшому, Замок Любарта продовжував виконувати роль основної адміністративної, духовної та політичної одиниці Волині.

Сьогодні, на території замку функціонують — Музей книги, Художній музей та музей дзвонів. Кожен з них таїть в собі безліч артефактів, пов'язаних з діяльністю замку протягом багатьох століть. Хоч, навіть просто потрапивши на територію замку, відчуваєш себе частиною історії одного з найдавніших міст України. Тож, побувати тут варто обов'язково, бо гуляючи саме такими місцями по-справжньому усвідомлюєш колосальну глибину нашої історії.

2 місце — місто Полтава та Соборний майдан

Соборний майдан у Полтаві - Пам’ятник полтавській галушці
Соборний майдан у Полтаві - Пам’ятник полтавській галушці
Полтава — надзвичайне місто! Хоч, воно і не стало першим у моєму рейтингу пам'яток, втім запам'яталось найбільше з усіх. З Полтавою пов'зано багато легенд. Хоч, у багатьох з них. Полтава фігурує як містичне місто, однак особисто я відчув тут набагато добрішу та позитивну енергетику. З точки зору вражень — Полтава явний фаворит з усіх побачених мною міст.

Звичайно, Полтава багата і на історичні пам'ятки. І пов'язані вони — не лише з Полтавською битвою, як хтось може подумати. Насправді, в Полтаві вистачає пам'яток як історичному, так і літературному минулому України. Та найбільше пам'яток зосереджено на території Соборного майдану — однієї з найстаріших площ міста.

Соборний майдан — здавна був головним місцем у Полтаві. Тут зосереджувались найголовніші органи місцевого управління, оборонні елементи, а також торгові ряди. Під час Полтавської битви, територія Соборного майдану стала свідком кривавих боїв між шведською та російською арміями. Сьогодні, відображенням тих подій є Біла Альтанка — одна з туристичних візитівок, зведена у 1909 році на честь 200-річчя Полтавської битви.

Соборний майдан у Полтаві - Біла Альтанка
Соборний майдан у Полтаві - Біла Альтанка
Окрім, Білої Альтанки, яку ще називають Ротондою, на території Соборного майдану розташовані такі пам'ятки як Садиба Івана Котляревського, Свято-Успенський собор, Пам'ятник полтавській галушці та Пам'ятний знак на честь 800-річчя від заснування міста.

Також, окрім зазначених пам'яток, зовсім поруч з Соборним майданом розташована ще низка цікавих пам'яток, які хоч і не входять до території майдану, однак знаходяться зовсім поруч з ним.

Загалом, Полтава точно не залишить байдужим нікого. Тут можна натрапити на безліч унікальних історичних пам'яток. Та, головне навіть не це. Головне — це та аура, яка панує в місті. Можливо саме, в ній і заключається та сама містична сила міста?

1 місце — місто Кам'янець-Подільський. Старе місто та фортеця.

Кам’янець-Подільська фортеця
Кам’янець-Подільська фортеця
Кам'янець-Подільський — унікальний феномен України! Пам'ятки, які тут знаходяться неможливо забути. А територія так званого Старого міста настільки багата на цікаві місця, що, навіть сьогодні, вже майже за три місяці після відвідин Кам'янця-Подільського, я ще й досі не зумів декодувати побачені там пам'ятки! Насправді, Старе місто — це справжній музей під відкритим небом, за яким можна вивчати історію.

Безперечно, головним символом міста, та однією з найупізнаваніших пам'яток України є Кам'янець-Подільська фортеця, що знаходиться на Замковій вулиці. Скільки доленосних подій бачило це місце — важко навіть собі уявити. Сьогодні, навіть немає єдиної думки щодо того, з якого ж року потрібно робити відлік в історії замку? Довгий час вважалось, шо фортецю було збудовано у другій половині 14 століття, втім за сучасним версіями, її будівництво відносять аж до 11-12 століття!

Кам’янець-Подільська фортеця
Кам’янець-Подільська фортеця
Блукаючи вежами замку, відчувається дух справжнього середньовіччя. Здається, ніби потрапляєш на кілька століть у часи лицарського минулого, коли фортецю довелось оберігати від чисельних нападів ворогів. Сьогодні до складу замку входять 11 веж. Кожна з них таїть в собі свою історію. Наприклад, у Папській башті був ув'язнений Устим Кармалюк. Згадка про це, сьогодні збереглась у доволі реалістичній скульптурі організатора селянських повстань.

Втім, історію Кам'янця-Подільського та його фортеці треба вивчати дозовано. Адже, осягнути за один раз все те, що приховує в собі це місто — не можливо. А про його популярність серед туристів свідчить ще й то й факт, що сьогодні місто входить до трійки найбільш відвідуваних місць України.

Отож, таким видався 2018 рік з точки зору туризму. Сподіваюсь, що зміг хоча б кого-небудь надихнути на подорож у те чи інше місто. Як людина, яка вже рік активно займається подорожами, можу сказати, що лише таким чином можна по-справжньому вивчити Україну, побачивши все на власні очі. Тому, сподіваюсь, що даний звіт — це лише початок і як прийнято говорити — далі буде.

текст та фото - Олександр Нікітін




  • Кам’янець-Подільська фортеця
  • Кам’янець-Подільська фортеця
  • місто Прилуки. Пам’ятки Валу
  • Замок Любарта
  • Замкова гора в Острозі - Острозький замок
  • Соборний майдан у Полтаві - Пам’ятник полтавській галушці
  • Замкова гора в Острозі - Богоявленська церква
  • Замок Любарта
  • місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
  • Замок Любарта
  • місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
  • Замок Любарта
  • Соборний майдан у Полтаві - Біла Альтанка
  • місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Володимиру Мономаху
  • місто Прилуки. Пам’ятки Валу - пам’ятник Іосаву Бєлгородському
  • Замок Любарта

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!