Європейські засади жіночого здоров'я

28.12.18, 18:00

Три години продуктивного спілкування - питання, відповіді, консультації, дискусії, висновки, розвінчування міфів, - ось результат проведення семінару з питань європейських стандартів медицини та репродуктивного здоров’я у місті Благовіщенську.

Європейський стиль життя означає, крім всього іншого, високий рівень турботи кожного громадянина та громадянки про власне здоров'я. З огляду на це, а також на справжній вакуум актуальної інформації про європейські стандарти життя у районах Кіровоградської області, команда «Team Europe Кропивницький» провела у Благовіщенську (це більш ніж за 200 кілометрів від обласного центру) семінар на тему «Європейські засади жіночого здоров'я».

- Дякуємо дуже нашим партнерам - районній організації Українського Товариства Сліпих (зокрема, Марині Нестеренко) за логістичну допомогу та запрошення бажаючих на семінар, - говорить Вікторія Талашкевич, членкиня команди «Team Europe Кропивницький».

Експерткою на семінарі виступила Анна Гришко, лікарка, тренерка, гінекологиня.

- Лікарям нині під час лікування дозволено використовувати європейські протоколи, але досі не всі це роблять, бо для цього треба знати мову. Згадані протоколи не перекладені на українську мову, на жаль, тож лікарям, які прагнуть допомагати пацієнткам за сучасними європейськими стандартами, доводиться, як мені, у кращому разі використовувати “google translate”, - говорить Анна Гришко.

Вона розповіла, зокрема, що нещодавно Україна отримала європейські стандарти охорони здоров'я для новонароджених. Це сталося наприкінці листопада і Україна отримала перші міждисциплінарні протоколи, які протягом останніх п'яти років розробили 220 фахівців із 35 країн. Вони дозволять гармонізувати лікування недоношених та хворих новонароджених в Європі.

- Ці стандарти стануть основою для розробки і реалізації стандартів і клінічних рекомендацій на національному рівні, - коментує Анна Гришко. Як лікарка, вона часто супроводжує вагітних і знає, наскільки це важливо - підвищити рівень надання неонатальної допомоги. Адже щороку в Україні майже 20 тисяч діток народжуються раніше терміну, а ускладнення в результаті передчасних пологів є основною причиною смерті дітей у віці до п’яти років.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!