​Відвідувачі ресторанів можуть оплачувати чайові без готівки

16.01.19, 14:00

ПриватБанк впровадив у Кропивницькому новий сервіс оплати чайових без готівки. Відтепер відвідувачі ресторанів «Адмірал», "Максим" (вул.Преображенська) та "Орлине гніздо" (с. Суботці) мають змогу залишити чайові, сплативши їх за допомогою своєї платіжної картки.

Практика оплати чайових карткою широко поширено по всьому світу. Спочатку зацікавленість у подібній послузі в Україні виявляли ресторани преміум-сегменту, клієнтами яких є велика кількість іноземців. Найчастіше саме вони не мають із собою гривневої готівки і бажають не тільки розрахуватися, але й залишити винагороду за сервіс за допомогою картки. Аналогічна ситуація і з таксі. В Україні ж ця послуга лише впроваджується, знаходячи все більше прихильників безготівкових розрахунків.

«Операція з оплати чека і чайових відбувається дуже просто, - пояснює Олена Стоян, керівник напрямку «Еквайринг» Кіровоградської філії ПриватБанку. - Спочатку на терміналі вводитися сума основного платежу, потім термінал пропонує додати чайові. За бажання, клієнт може самостійно ввести суму, або збільшити чи зменшити запропоновані 10% від суми чеку. При відмові оплати чайових - зменшити до нуля. По завершенні операції клієнт отримує чек, у якому окремо вказано суми як оплати, так і чайових. Офіціант же отримує суму чайових на особисту банківську карту».

До речі, історія чайових сягає першої третини XVIII століття. У цей час до Великобританії в промислових масштабах почали завозити чай, який рахувався розкішшю. У англійську традицію стали входити чаювання. Було прийнято пити чай в квіткових садах, де для цієї церемонії стояли столики з коробочками, на яких було написано TIPS - «To Insure Prompt Service» (укр. - для забезпечення швидкого обслуговування). Всі, хто бажав швидше отримати свій чай, повинні були сплатити за послугу. Саме так з’явилося слово tips. Майже за триста років свого існування культура чайових поширилася практично по всьому світу. Втім, існують держави, де чайові не тільки не прийняті, але і вважаються образливими - Японія, Південна Корея і Китай. У всіх цих країнах платять точно за рахунком. Причому в Японії, якщо іноземець залишить чайові, його можуть наздогнати на виході або на вулиці і повернути гроші.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!