​Громадська організація «СКЦ «Задзеркалля» відзвітувало за рік роботи на Кіровоградщині

21.08.23, 19:25

У п’ятницю , 11 серпня, у конференц залі ЦНАП «Прозорий офіс» відбулась велика прес-конференція громадської організації «Слов’янський культурний центр «Задзеркалля».

У зв’язку із релокацією та згідно статутних завдань ГО «СКЦ «Задзеркалля» у партнерстві з Дитячім фондом ООН (ЮНІСЕФ Україна) реалізовувала у період 2022-2023 роки програму «Розвиток та підтримка молоді Кіровоградської області в умовах воєнного стану через молодіжні ініціативи та UPSHIFT».

На зустріч з командою та керівництвом ГО «СКЦ «Задзеркалля» окрім партнерів Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ Україна) також запросили партнерські організації, молодь, яка активна брала участь у проектах, представників ОВА та ЗМІ.

Звітування за програмою «Розвиток та підтримка молоді Кіровоградської області в умовах воєнного стану через молодіжні ініціативи та UPSHIFT», проектами та програмами які реалізує організація у Кіровоградської області проходили у форматі студії, де кожен та кожна могли задати запитання та першими почути плани на майбутнє.

Як зазначив голова організації Олександр Кашлаков: «Задзеркалля продовжує застосування механізму залучення підлітків і молоді до розвитку місцевих громад Кіровоградської області через UPSHIFT, підтримку молодіжної роботи та волонтерства. В планах розбудова мережі і в Черкаській області»

На зустрічі були присутні заступниця очільника Кіровоградської обласної воєнної адміністрації Катерина Колтунова та координаторка освітніх програм ЮНІСЕФ у Кіровоградській області Ганна Дудіч.

«Зважаючи на ті результати, які показала програма на Кіровоградщині, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ Україна) і надалі буде підтримувати молодь через такі ініціативи та активності» - зазначила пані Ганна.

Зі свого боку, пані Катерина Колтунова подякувала команді «Задзеркалля» та ЮНІСЕФ, за значний вклад в розбудову молодіжного руху та підтримку ініціатив молоді регіону.

"Кіровоградщина вдячна за таких надійних партнерів, і що ви обрали нашу землю, другою домівкою! Ми разом, за рік зробили дуже багато задля нашої молоді, це справжня синергія! Тепер важливо забезпечити сталість тих напрацювань і зробити молодіжну політику пріоритетною", - зазначила пані Катерина.

Хочемо нагадати, що завданнями проекту, який втілювала організація, були: активізація участі підлітків у житті громад Кіровоградської області; розширення можливостей та надання базових навичок з реалізації молодіжних проектів, спрямованих на вирішення широкого спектра проблем як місцевого населення, так і осіб ВПО; розвиток професійної спільноти молодіжних працівників в громадах, створення сприятливих умов для реалізації проектів з підтримки громадянської активності підлітків і молоді.

Цільовою аудиторією проекту стали підлітки і молодь віком від 14 до 24 років із залученням до проектних груп молодих людей віком до 35 років у якості менторів та проектних менеджерів.

Програма реалізувала 4 компонента, а саме:

-UPSHIFT

-Молода Енергія Громад

-Волонтер +

-Психосоціальна підтримка

Інноваційна програма UPSHIFT надала 93 командам підлітків та молоді можливість створити власні інноваційні проекти, отримати фінансування на їхнє впровадження, а також опанувати корисні навички й стати справжніми супергероями змін.

Програма UPSHIFT від ЮНІСЕФ - це креативний простір, де підлітки та молодь можуть проявляти себе, пропонувати інноваційні підходи до вирішення проблем та тестувати їхню ефективність. Для участі у програмі не потрібно мати вже готове рішення - командам достатньо визначити, яка проблема є нагальною для їхньої громади, а під час тренінгів вони зможуть експериментувати та шукати шляхи вирішення цієї проблеми. Учасники UPSHIFT отримують сучасні навички 21 століття, які вони зможуть використовувати й надалі у своєму професійному житті.

Загалом до участі в UPSHIFT подали заявки 560 команд з Кіровоградської області з 3-5 учасників віком від 14 до 24 років.

В області проведено 10 наборів (хвиль) на UPSHIFT у період зі серпня 2022 року до кінця червня 2023 року та підтримали фінансово 93 молодіжних проєкти.

Під час реалізації компоненту Молода Енергія Громад було створено 4 молодіжних центрів в Кіровоградській області. Підтримано 10 ініціатив у громадах Кіровоградської області за допомогою програм з міні-гранті.

Під час реалізації програми було проведено:

-Навчання в межах державної програми «Молодіжний працівник» (тренінг для команди та молодіжних лідерів) – навчили 50 молодіжних працівників;

-Тренінгу з організаційного розвитку для дитячих та молодіжних організацій та ініціатив, в якому взяли участь 120 учасників;

-Онлайн програму «Акселератор молодіжної активності», де залучили 250 учасників серед активної молоді;

-Підтримка діяльності молодіжних центрів – створення 4 центрів (у Кропивницькому, Бобринці, Олександрії та Новоукраїнці)

«Волонтер Плюс» - посилення громадянської активності молоді через волонтерство із надання допомоги дітям, родинам з дітьми, внутрішньо переміщеним особам та особам із соціально вразливих категорій.

Програма допомогла:

- Розробити 10 молодіжних волонтерських програм на базі організацій учасників програми і залучили до участі у них не менше тридцяти волонтерів віком 14-24 років в кожній організації. Загалом створили потужний рух молодих волонтерів та волонтерок, який налічує понад 400 людей;

- Провели онлайн-навчання з ефективного менеджменту молодих волонтерів (дванадцять вебінарів);

- Підписали 12 меморандумів о співпраці з усіма волонтерськими організаціями;

- Розробка та втілення 60 міні-проєктів, у межах якого молоді волонтери та волонтерки у кожній організації та ініціативі впроваджували волонтерську діяльність і отримали фінансування на втілення проектів.

За підсумками програми було відібрано 10 волонтерських програм та ініціатив, що отримали грантові кошти від донорів, а також супровід від ГО “СКЦ “Задзеркалля” в процесі реалізації проєкту.

Психосоціальна підтримка – за три місяці роботи компонента майже 18 000 родин з дітьми, дітей підлітків, в тому числі ВПО та осіб з інвалідністю отримали послуги з психосоціальної підтримки, консультації та інформаційні матеріали у мобільних точках «Спільно +» на Кіровоградщині.

Провели 30 онлайн заходів з навчання більш ніж 800 фахівців гуманітарної сфери технологіям надання психосоціальної підтримки. Підтримано роботу психологів у 10 цен рах наданн психосоціальної підтримки та надано 250 навчальних методичних наборів ЮНІСЕФ фахівцям в громадах області.

Проект реалізовано на території Кіровоградської області протягом 2022-2023 років і залучно 150 ініціативних груп дітей та молоді для реалізації проектів у громадах. Бенефіціарами корисних змін внаслідок реалізації проектів UPSHIFT та проектів підтримки молодіжної активності та волонтерства стали більше 80,000 осіб впродовж 9 місяців.

Довідкова інформація: ЮНІСЕФ у своїй діяльності відстоює права і добробут кожної дитини. Спільно з партнерами ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і територіях задля переведення цього зобов’язання у площину практичних дій, докладаючи особливих зусиль для охоплення найуразливіших і соціально виключених дітей, заради всіх дітей, де б вони не знаходилися.

ГО «СКЦ «Задзеркалля» – це українська неурядова громадська організація, діяльність якої з 2002 року спрямована на підвищення рівня спроможності та розвитку молоді України шляхом інтегрування культурних і освітніх програм, проектів та заходів.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!