​Креативна лабораторія музикознавця

05.02.24, 12:00

У бібліотеці Чижевського в рамках VIII Всеукраїнського фестивалю-конкурсу української академічної музики «Класик-проект», присвяченого пам’яті Юлія Мейтуса, відбулась творча зустріч «Креативна лабораторія музикознавця» з сучасними композиторами та музикантами.

Розпочала цей захід Ірина Сікорська – музикознавиця, кандидатка мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського Національної академії наук України, яка розповіла про нові фахові видання у царині музики.

Шанувальники музичного мистецтва мали можливість ознайомитися із книгою життєспогадів про відомого українського митця – «Олександр Козаренко. Недочитана партитура», статтями, віршами, упорядницею яких є доктор мистецтвознавства, професорка Ганна Карась. Учасникам заходу була також представлена монографія Ганни Карась «Платонида Шуровська-Россіневич - перша українська професійна диригентка». Цінність видання в тому, що це перша книга спогадів про мисткиню.

Натхненно і емоційно музикознавиця Ірина Сікорська привітала усіх із появою очікуваного шостого тому «Української музичної енциклопедії», де багато статей написані нею особисто для цього видання.

У свою чергу композиторка, музикознавиця, членкиня Національної спілки композиторів України, заслужений діяч мистецтв України Марина Долгіх представила спільноті цікавий мистецький проект «Єлисаветградські адреси композитора Петра Ніщинського». Його презентація включала чудові романси Ніщинського у виконанні студентів Кропивницького музичного фахового коледжу.

«Креативна лабораторія музикознавця» стала майданчиком для прем’єри нової збірки «Перевтілення» для ансамблів та окремих інструментів черкаської композиторки Євгенії Марчук. У передмові авторка поділилася ідеєю задуму: творення музики через музикування в якості арттерапії. Пані Євгенія проілюструвала п'єси зі збірки грою на фортепіано і саме в цей день прозвучала її нова п'єса «Ніч в Каталонії».

Також у процесі творчого спілкування взяли участь директор музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександр Полячок та голова цьогорічного конкурсу юних композиторів памʼяті Юлія Мейтуса Наталія Боєва. На завершення зустрічі переможці минулого конкурсу юних музикознавців отримали в дарунок нову надруковану збірку кращих робіт.

Це була прекрасна культурна подія для всіх поціновувачів музичного мистецтва нашого міста.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!