​Ексклюзивний спортивний майданчик створюватимуть підлітки у Новоукраїнці

05.04.24, 14:39

Десять молодіжних команд на Кіровоградщині пройшли у березні навчання в рамках програми UPSHIFT, організоване громадською організацією “Слов’янський культурний центр “Задзеркалля”, та отримали шанс втілити свої ідеї і вирішити соціальні проблеми за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW. Одна з команд — це “Ексклюзив” із міста Новоукраїнка.

Команда складається із трьох тінейджерів: Владислава Гончаренка, Андрія Бистрицького та Дениса Барбалата. Вони стурбовані тим, що у місті недостатньо естетично оформлених паркових зон, дитячі майданчики створені дорослими без урахування інтересів та потреб дітей, а заходів з екологічної просвіти проводиться недостатньо.

“Під час дослідження ми з'ясували, що великою проблемою у нашому місті є висока захворюваність серед дітей та молоді, яка підвищується на фоні війни. Також вимушено переміщені підлітки переважно сидять вдома та депресують”, - діляться отриманою інформацією апшифтери. Результатом цього, на їх думку, є і демофічна криза, і нижча народжуваність, і вища смертність. Хлопці бачать навколо знервованих людей, котрі, якщо і виходять з будинків у парки та на дитячі майданчики, щоб трішки перезавантажитися, то бачать навколо сірість та буденність.

“Ми думаємо, що було б чудово об’єднати людей спільною справою, яка б їх здружила, розвинула знання з ландшафтного дизайну та екології, а продуктом цього стали б зелені топіарні фігури, встановлені на діючому майданчику, де відпочивають діти, молодь і дорослі”, - придумала команда “Ексклюзив”. Вони переконані, що це б додало людям настрою, а у громаді стало б певною родзинкою, яка виділятиме майданчик по вулиці Івана Богуна, у віддаленому мікрорайоні, приблизно за 3-4 кілометри від центра. Це давало б приклад в облаштуванні громадських просторів всій громаді. Цей майданчик свого часу був створений на колишньому сміттєзвалищі. І Влад ще тоді допомагав його облаштовувати. У цьому районі немає інших відпочинкових зон, і цю молодь хоче зробити кращою.

“Ми там кожного літа прибираємо, фарбуємо, садимо квіти. Але цього разу хочемо зробити більше, зокрема, поставити топіарій. Це зелена фігура, що використовується для покращення ландшафту”, - розповідають хлопці. Вони планують залучити до роботи над проектом всіх людей, які зацікавлені у змінах на краще, а ще - взаємодіяти із керівництвом місцевої громади, а на майданчику проводити різні спортивні заняття.

Слідкуйте за діяльністю команди “Ексклюзив” протягом наступних трьох місяців у Новоукраїнці, приєднуйтесь, допомагайте робити місто естетично довершеним.

Більше дізнатися про цю та інші команди, які беруть участь у програмі UPSHIFT можна на сайті https://upshiftukraine.org і в Інстаграмі https://www.instagram.com/ngozadzerkallyaUPSHIFT — це глобальна програма Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), яка реалізується у понад 40 країнах. Програма надає можливість молоді пройти тренінг за методологією Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн), отримати менторську підтримку та ресурси, щоб створити соціально важливі проєкти.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!