​Освітня галузь Кіровоградщини у четвірці кращих областей України

01.06.19, 12:00

Галузь освіти Кіровоградської області щороку демонструє позитивну динаміку розвитку.

Протягом останніх трьох років область перемістилася з сьомого на четверте місце у рейтингу Кабінету Міністрів України за напрямом «Доступність та якість послуг у сфері освіти». За підсумками 2018 року область піднялася вверх на одну позицію, посівши почесне четверте місце з 25 територій після Харківської області, м. Києва та Черкаської області.

Зокрема, область займає перше місце з підключення закладів загальної середньої освіти до Інтернету. Протягом 2018 року оновлено комп’ютерну техніку у закладах загальної середньої освіти, придбано 698 одиниць комп’ютерної техніки. Це персональні комп’ютери, ноутбуки, техніка для друкування копіювання, сканування та ламінування.

Область утримує лідерські позиції (перше місце) з підвезення дітей до місць навчання (100% відповідно до потреби). Щороку парк шкільних автобусів поповнюється, а саме: у 2018 році придбано дев’ять шкільних автобусів на загальну суму 16,4 млн. грн. У першому півріччі 2019 року придбано 12 шкільних автобусів, наразі тривають конкурсні процедури з придбання ще 7 шкільних автобусів.

У 2018 році Кіровоградщина піднялася з п’ятого на четверте місце в Україні за показником охоплення дітей позашкільною освітою. Протягом 2018 року розпочали роботу 9 новостворених закладів позашкільної освіти. У результаті 1775 дітей додатково охоплені роботою гуртків. Відсоток охоплення дітей позашкільною освітою зріс з 82,7% до 83,9%.

Маємо сьоме місце за розвитком дошкільної освіти. У 2018 році в області відкрито 399 дошкільних місць, а саме: 3 заклади дошкільної освіти на 145 місць у м. Новоукраїнка (здійснено реконструкцію закладу дошкільної освіти “Зернятко” у м.Новоукраїнка, розрахованого на 110 місць), Світловодському та Устинівському районах; 15 додаткових груп на 254 місця у діючих закладах дошкільної освіти у Кропивницькому, Новоархангельському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Олександрівському, Петрівському районах, містах Кропивницький, Бобринець, Мала Виска та Соколівській об’єднаній територіальній громаді.

У результаті - створено додатково 72 робочих місця.

Кількість дітей на 100 місць у 2017 році становила 107, у 2018 році – 103 дитини. Таким чином розвантажено групи у багатьох садочках, які були переповнені.

У порівнянні з 2017 роком зменшилася черга до закладів дошкільної освіти з 194 до 73 дітей.

Вперше за останні 20 років розпочато будівництво з фундаменту нового закладу дошкільної освіти у смт Голованівськ на 120 місць.

Щороку збільшується кількість випускників шкіл, які продовжують навчання у закладах вищої освіти ІІІ-IV рівня акредитації. Протягом 2017-2018 років частка випускників, які отримали якісну освіту та змогли вступити до університетів, зросла з 45% до 51%. Відповідно за даним показником область перемістилася з 18 на 11 рейтингове місце в Україні.

За рейтингами зовнішнього незалежного оцінювання Кіровоградська область поліпшила свої позиції, перемістившись з 16 на 10 місце в Україні з іноземної мови та з 18 на 15 місце в Україні за часткою випускників шкіл, які отримали 160 балів і більше, за результатами зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

На результати навчальних досягнень учнів позитивно вплинула проведена робота зі створення опорних шкіл, придбання нових навчальних кабінетів та засобів навчання, організації руху учнів та вчителів між філіями та опорними школами.

У даний час в області працює 73 опорні школи та 187 філій.

У 2018 році придбано засобів навчання у 107 закладів загальної середньої освіти для 122 навчальних кабінетів на суму 14 млн. грн.

Відкрито 4 інноваційні навчально-тренінгові класи для навчання вчителів, оснащені мультимедійними дошками та сучасними ноутбуками, що дає можливість підвищувати кваліфікацію вчителів.

Освітяни області не зупиняються на досягнутому. Заклади освіти та органи управління освітою працюють над розробкою планів розвитку на 2019/2020 навчальний рік.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!