​Що варто знати про екологічну ситуацію нашого регіону?

05.06.19, 12:00

Безпечне довкілля — запорука щасливого життя. Та чи часто ми задумуємось про те, наскільки важливо жити у екологічно чистому середовищі? Які є програми щодо поліпшення навколишнього середовища? Чи дотримується виконання цих програм? Хто та яким чином здійснює цей контроль? Про це все, а також про екологічну ситуацію у нашому регіоні поговоримо з виконавчим директором ГО “Флора” Людмилою Шестаковою.

Громадська організація “ФЛОРА” була створена у 2000 році як дитяча екологічна організація (ДЕГО “Флора”) з метою підтримки дітей та молоді у їх прагненні змінити себе та навколишній світ на краще.


Пріоритети організації: екологія, права людини, протидія насильству у молодіжному середовищі За роки діяльності організацією реалізовано більше 50 проектів за різними напрямками, за фінансової підтримки місцевих спонсорів, міжнародних донорів.

З 2010 року організація є членом Української гельсінської спілки з прав людини та коаліції громадських організацій, що працюють в інтересах дітей на території України «Права дитини в Україні». (http://childflora.com.ua/)


- Як оцінюєте рівень дотримання права на безпечне довкілля для жителів нашого міста?

-Якщо оцінювати по п'ятибальній шкалі, то, на жаль, більше ніж один бал поставити не можу. У нашому регіоні достатня кількість небезпечних об'єктів, які становлять загрозу здоров'ю пересічних жителів.

- Наскільки ефективними місцеві програми спрямовані на покращення екологічної ситуації у місті та області?

-У Кіровоградській області на сьогодні дев'ять програм екологічного спрямування, але жодна з них не фінансується повністю, навіть можна сказати, що практично не фінансується. Інша дуже вагома проблема — це те, що під прикриттям виконання екологічних зобов'язань, кошти обласного екологічного фонду,а це — практично 50 мільйонів гривень в області, використовуються по 2-3 рази на один і той же об'єкт.

-Яким чином ГО “Флора” контролює виконання існуючих екологічних програм?

-Існують різні методи та інструменти, наприклад, запити, щодо використання коштів, проведення експертних інтерв'ю або незалежних експертиз щодо виконання тих чи інших зобов'язань прописаних у програмах.

-Чи достатня в Україні законодавча база для того, щоб впливати на хід виконання державних програм?

-Так, в Україна є дійсно гарні закони, проте потрібно розмежовувати закони та їх виконання. Нажаль, на практиці не має конкретного механізму роботи цих законів, тому їх можна назвати ефективними лише потенційно.

-Чи достатньо обізнане населення про свої права?

-На жаль, ні, мало хто обізнаний у своїх правах, при чому мова не тільки про екологію. Тому, один з пріоритетних напрямів нашої роботи — це роз'яснення пересічним громадянам їх прав.

-Які об'єкти у нашій області є найбільш екологічно небезпечними на сьогодні?

-Кіровоградводоканал, Урановидобуві об`єкти СхідГЗК, ТОВ Побузький феронікелевий комбінат. Також я би ще додала, що зараз фермерські та домогосподарства використовують у великій кількості неперевірені та дуже шкідливі хімічні засоби, багато з яких, до речі, заборонені у цивілізованих країнах

-Чи є надія на те, що в найближчому майбутньому ситуація в екологічній сфері зміниться на краще?

-Я вже говорила, що у нашій країні, насправді, гарна законодавча база для того, щоб контролювати діяльність виконання програм, головне дочекатись втілення цих законів на практиці. Окрім того, важливо, щоб жителі міста та області більше переймались тим, в якому середовищі вони живуть, а також боролись за свої права.

запитував - Олександр Нікітін



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!