​Хворого на туберкульоз підтримали, коли він хотів здатися

25.09.20, 10:00

У проект «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), впроваджується РАТН та втілюється БО «100 відсотків життя. Кропивницький», 34-річний Давид з Кропивницького району потрапив у серпні.

Давид – колишній наркозалежний, знаходиться на програмі замісної підтримувальної терапії. Кожен день для нього був випробуванням. Оскільки за отриманням препаратів замісної терапії чоловік поспішав на автобус, тому пропускав вживання протитуберкульозних препаратів уранці. А потім ввечері випивав дві дози, чого робити лікарі не радять, адже йде велике навантаження на серце.

- Давид до нас потрапив, маючи мультирезистентний туберкульоз. До цього протягом року лікував чутливий туберкульоз. Але лікування з певних причин він не отримував, тому чутливий туберкульоз перейшов у мультирезистентний. Лікування туберкульозу ускладнювалося ще й тим, що чоловік себе погано почував через слабкість, адже багато зусиль витрачав на дорогу із села в місто, щоб отримати препарати ЗПТ. Йому потрібно було щодня їхати в місто для отримання терапії, навіть, у вихідні, - розповідає соціальна працівниця Давида – Анна Шевченко про боротьбу з хворобою свого клієнта.

Залишити наодинці Давида соціальна працівниця не могла, тому залучила всіх можливих фахівців, щоб полегшити самопочуття клієнту. Найперше треба було вирішити питання з доставкою препаратів замісної підтримувальної терапії для клієнта додому, щоб не погіршилося лікування туберкульозу.

- Я звернулася до лікаря Кіровоградського обласного протитуберкульозного диспансеру Оксани Цапик, яка пояснила моєму клієнту, що пропускати вживання протитуберкульозних препаратів, а потім вживати дві дози за один прийом дуже небезпечно для його здоров’я. Давид її почув, пообіцяв приймати ліки вчасно. Проте як бути із препаратами ЗПТ, прийом яких теж не можна було пропускати чоловіку? Я задіяла керівника напрямку замісної підтримувальної терапії благодійної організації «100 відсотків життя. Кропивницький» Максима Горюнова, який пояснив, що необхідно взяти довідку про стан здоров’я хворого, звернутися до лікарів Кіровоградського обласного наркологічного диспансеру, тоді препарати замісної підтримувальної терапії можуть видаватися на 10 днів. Ми прислухалися до рекомендацій фахівця. Наразі Давид отримує замісну підтримувальну терапію безперебійно, за графіком п’є протитуберкульозні препарати. Наша мета – підтримати хворих на стійкий до ліків туберкульоз. І ми в даному випадку зробили все можливе, щоб наблизити лікування туберкульозу до завершення, - каже Анна Шевченко.


текст - Вікторія Семененко



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!