​Єлисаветградець Йосип Петров - один з видатних оперних виконавців останніх трьох століть

20.04.21, 14:00

Презентація віртуальної виставки «Оперний співак, актор та педагог Йосип Петров. Єлисаветградські сторінки життя», присвяченої одному з найвідоміших оперних співаків XIX століття, відбулася у головній книгозбірні Кропивницького.

Саме для його виключного за красою голосу діапазоном у три октави Микола Глінка створив провідні партії в операх «Іван Сусанін» і «Руслан і Людмила». Йосип Петров першим виконав партії Пильщика в «Русалці» Даргомижського, Грозного в опері Римського-Корсакова «Псковитянка» та Варлаама в «Борисі Годунові» Мусоргського.

Нашого земляка називають єдиним актором, кому на святкуванні 50-річного ювілею творчої діяльності вручили золотий вінок з діамантами, на кожному з пелюстків якого була вигравірувана назва однієї зі 100 опер, які він виконав.

Уродженця Єлисаветграда визнали одним зі ста найвидатніших діячів російської культури XVIII-XIX століть. Поряд з українцями Гоголем, Шевченком, та ще й єдиним у списку співаком. Презентація віртуальної виставки стала черговим спільним проєктом відділу мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського та музею музичної культури імені Кароля Шимановського.

За словами директора музею Олександра Полячка, на оновленому сайті музею була створена рубрика «Мала батьківщина великих музикантів», в ній можна знайти розповідь про Йосипа Петрова. Серед дослідників, які вивчали життя і творчість музиканта були видатний етнограф ХІХ століття Володимир Ястребов, екземпляр його книги зберігається у відділі рідкісних та цінних видань ОУНБ імені Дмитра Чижевського, та наш сучасник Володимир Шурапов, який опублікував дослідження «Єлисаветградський Сусанін».

Більш детально дізнатися про баса, якого називають одним з основоположників вокально-сценічної школи на теренах колишньої Російській імперії, можна на сайті музею музичної культури імені Кароля Шимановського http://szymanowski-museum.com.ua/uk/onlain-vystavka-yosyp-petrov, а також у фондах головної книгозбірні області.


авторка - Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності ОУНБ ім. Д. Чижевського



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!