​Єлисаветград - Зінов’євськ - Кірово - Кіровоград: історія громадського транспорту

11.06.21, 12:00

Історію більш ніж вікового розвитку громадського транспорту Кропивницького представили в ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Мова йде про книгу «Пасажирський громадський транспорт Єлисаветграда-Зінов’євська-Кірово-Кіровограда в кінці ХІХ-ХХ столітті». Про неї розповів автор-укладач Олександр Жосан на засіданні клубу «Краєзнавство: Центральний регіон».

В історичному нарисі зібрана інформація про гужовий транспорт та трамвайний, автобусний і таксомоторний парки, тролейбусне сполучення та кінно-поштову, автомобільну, залізничну станції, про аеропорти та агентства повітряних сполучень.

В книзі опубліковані розклади руху «Єлисаветградсьої міської залізниці» з колекції Юрія Тютюшкіна, світлини колективів трамвайного депо із фондів галереї «Єлисаветград», квитки на проїзд у трамваї Кірово із колекції Віталія Постолатія, фото ЗІС-155 та ЛАЗ-695, що рухалися вулицею Карла Маркса на початку 1960-х, якими поділився колекціонер Ігор Світецький, і багато інших цікавих документів.

Так, у першій половині 1970-х, коли місто активно розвивалося (стали до ладу чавуноливарний завод, «Хімпобут», меблева фабрика, завод електричних друкарських машинок, будувалися школи, дитсадочки та лікарні), 360 автобусів возили людей 22 маршрутами.

На тризначну нумерацію (від 101) автобусні маршрути, які курсували в межах міста і в передмістях, перевели 16 травня 1987 року.

Тролейбуси бігати вулицями міста почали 2 листопада 1967 року. Наприкінці 1990-х в місті функціонували 11 тролейбусних маршрутів, але з 2001 почався розвал мережі. Того року вперше в історії міста демонтували тролейбусну лінію, через вісім років ще одну. Відродження тролейбусного господарства почалося наприкінці 2016-го.

Якою була вартість проїзду на кінних екіпажах, у трамваях, в автобусах і тролейбусах, як люди добиралися з Кіровограду в райони області чи де був аеровокзал на Новій Балашівці у середині 1950-х — про все це розповідає історичний нарис.

Невдовзі книга з’явиться на веб-сайті книгозбірні.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!