Внимание данный материал не отображается на сайте

​Мир у цифровий час: в бібліотеці Чижевського реалізували масштабний гуманітарний проєкт

05.12.22, 13:53

Протягом двох років ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» у співпраці з Обласною універсальною науковою бібліотекою імені Дмитра Чижевського реалізує масштабний, важливий і дуже цікавий проєкт «Програма з розширення можливостей заради відновлення порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час» ГО «Фундація прав людини» за підтримки Інституту зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

Минулого року в центрі уваги був суспільний діалог. Зокрема, була поставлена мета допомогти лідерам громадських організацій посилити свої професійні навички у царині миро творчості, в тому числі за допомогою блогерства.

Мова йшла про посилення в суспільстві ідеї діалогу заради порозуміння та примирення як важливої умови сталого розвитку країни, її європейської інтеграції. Акцентувалась увага на підтримці молоді і жінок, які бажають більш активно брати участь у політичному, соціальному та економічному житті свого регіону, розширення можливостей громадських діячів та посилення їхніх голосів на місцевому рівні.

Ще одним напрямком роботи були питання трансформації діяльності бібліотек, обмін кращими інноваційними практиками роботи бібліотек області, розвиток інтерактивних сервісів, зокрема блогосфери тощо.

Співучасники проєкту брали участь у різноманітних активностях: школах-тренінгах, круглих столах, блог-кафе, лекціях-презентаціях, науково-практичних конференціях та конкурсах.

Цього року акцент зробили на інформаційних війнах та пропагандистських кампаніях, медіаграмотності, вмінні відрізняти факти від суджень, маніпуляцій та відвертої брехні.

Зокрема, дуже цікаво й насичено пройшов дводенний семінар-тренінг «Блогінг під час війни. Нові виклики». Центральною темою семінару була блогосфера, що активно розвивається в Україні та світі. Утім в умовах повномасштабної війни змінилися підходи до ведення сторінок у соціальних мережах. Учасники знайомилися з інструментами та платформами для ведення блогів та навчалися їх створювати на практиці. Окрема увага була приділена відеоблогінгу, як найбільш популярному напрямку у блогосфері, процесу створення відео від ідеї до публікування та просування.

Міжнародний день миру бібліотека Чижевського та ГО “Обласний жіночий інформаційний центр” зустріли великою експозицією світлин та малюнків, книжковими виставками, майстер-класами та вуличними акціями, присвяченими темі миру, в яких взяли участь дорослі і маленькі кропивничан та українці, що знайшли прихисток в нашому місті.

У вересні в рамках проєкту відбувся дводенний семінар-тренінг, головною темою якого була допомога людям у відновленні та гармонізації психологічного стану через арт-терапію. Адже саме вона є простим та ефективним способом і засобом для такої роботи з людьми незалежно від їхнього віку чи статі. Учасники заходу повезли нові знання додому, щоб підтримати тих, хто потребує допомоги.

Десять блог-кафе, в яких брали учать студенти і курсанти кропивницьких навчальних закладів, присвятили питанням громадської безпеки або соціальної адаптації під час війни. Темами були громадська безпека в надзвичайних ситуаціях та правила поведінки, медіаграмотність та критичне мислення в умовах інформаційних загроз, права та обов’язки громадянина в умовах воєнного стану, психологічне здоров’я під час війни, алгоритм дій у разі радіаційної небезпеки та йодна профілактика, феномен ТікТок у військовий час, шахрайство у соціальних мережах. Також молодіжних лідерів знайомили з проєктами, пов’язаними з гуманітарним реагуванням та майбутнім відновленням України.

В жовтні членкині ГО «Обласний жіночий інформаційний центр» спільно із бібліотекарками провели для молоді форум-театр «Хвилина на самотність». Непрофесійні актори, вони спробували дослідити тему пригнічення та дискомфорту, з якими люди стикаються у повсякденному житті, та за допомогою спілкування, ігор, вправ, вистави зробили крок в пошуку варіанту зміни ситуації. Темою обговорення стало надзвичайно поширене явище сучасного світу – самотність. З одного боку, вона може бути руйнівною для особистості, з іншого – етапом розвитку, самопізнання та самовизначення. Учасники ділилися власним досвідом подолання самотності. Говорили про те, як відрізнити самотність від бажання побути наодинці, як виходити з цих станів, а також разом медитували.

За словами керівниці проєкту, директора ОУНБ імені Дмитра Чижевського, заслуженого працівника культури України Валентини Животовської, важко переоцінити результати, які громади Кіровоградщини, громадські організації, активісти, молодь і, звісно, бібліотеки як інформаційні центри отримали, завдяки реалізації в області проєкту «Мир у цифровий час»: «Це, безумовно, була програма з розширення можливостей як для громадських організацій, так і для кожного учасника проєкту в отриманні нових знань, навичок і вмінь. А крім того, програма з розширення кола друзів та партнерів.

Цей проєкт дав кожному з нас можливості особистого зростання в професійному та громадському плані. Тому висловлюємо вдячність нашим партнерам – громадській організації «Фундація прав людини» та Інституту зовнішніх культурних зв’язків Німеччини – за підтримку в Україні сталого розвитку громадянського суспільства та соціальних інституцій, за підтримку нас в важкий час випробувань, нашої війни за свободу та незалежність.

Обласний жіночий інформаційний центр та бібліотека Чижевського продовжать роботу в напрямках, визначених проєктом, і залучатиме нових учасників. Адже суспільний діалог заради порозуміння, посилення соціальної згуртованості та солідарності в громадах під час війни, медіаграмотність та критичне мислення в умовах інформаційних загроз та інше – сьогодні як ніколи є важливими складовими життя кожного з нас і українського суспільства в цілому».



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!