Кіровоградщина – в числі кращих у виконанні проекту «Здоров’я жінок України»

26.06.13, 11:00
директор проекту USAID "Здоров'я жінок України" Олег Кузьменко
директор проекту USAID "Здоров'я жінок України" Олег Кузьменко

Рік тому Кіровоградська область приєдналася до програми «Здоров’я жінок України», яка виконується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Минулого тижня у Ялті відбулася семінар-нарада, метою якої було підвести підсумки та спланувати подальшу діяльність проекту у масштабах України.

Темою наради стали основні досягнення та висновки реалізації Державної програми «Репродуктивне здоров`я нації на період до 2015 року» та стратегічне планування програми USAID «Здоров’я жінок України»: досягнення, отримані уроки та планування роботи на третій рік реалізації програми.

Читайте також: Тепер достовірну інформацію про планування сім’ї можна отримати онлайн

Директор відділу програм здоров'я USAID Бредлі Кронк, відкриваючи захід, підкреслив, що Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з 1999 року, фінансуючи програми, спрямовані на підтримку здоров'я у нашій державі. Одна із цілей програми, що має назву «Здоров’я жінок України», і в якій бере участь Кіровоградщина, це якраз підвищити поінформованість населення та акцентувати увагу людей на важливості планування родини та репродуктивного здоров’я.

На Кіровоградщині активну участь у проекті бере чимало державних установ, громадських організацій, навчальних закладів, а основними грантерами програми у просвітницькому компоненті є «Обласна жіноча інформаційна служба» (бібліотека імені Чижевського) та «Кіровоградський прес-клуб», які ведуть відразу по кілька унікальних інформаційних проектів у нашому регіоні, впроваджуючи чимало заходів – семінари, тренінги, тематичні ігри з «Брейн-рингу», флеш-моби, ініціюючи записи телевізійних передач та влаштовуючи інформаційні куточки у районних бібліотеках. Цільова аудиторія проектів досить широка - це і управлінці, і соціальні працівники, і молодь та журналісти, а також подружні пари фертильного віку.

Втім, вся ця робота була б неможливою, якби не ефективна співпраця із обласною державною адміністрацією. На цьому наголосила і Чуанпіт Чуа-Оон, асоційований директор Інституту досліджень та тренінгів імені Джона Сноу (Бостон, США). За словами пані Чуанпіт, головна мета - зробити так, щоб питання планування родини та репродуктивного здоров'я постійно залишалося у фокусі уваги державних органів влади та відповідних структурних підрозділів профільних міністерств.

Читайте також: Тематичний Брейн-ринг “Що ви знаєте про своє здоров’я?”

Рік тому на Кіровоградщині цей фокус уваги було зосереджено завдяки тому, що нині чинний голова обласної державної адміністрації, а тоді – перший заступник голови ОДА Андрій Ніколаєнко підписав Угоду про партнерство між Кіровоградською облдержадміністрацією, обласною радою і програмою USAID «Здоров’я жінок України». Андрій Іванович наголосив, що участь області у такому проекті є надзвичайно важливим кроком, адже програма зорієнтована на поліпшення стану репродуктивного здоров'я населення, проведення широкої просвітницької, інформаційно-аналітичної діяльності серед різних категорій населення.

- Питання охорони дитинства і материнства визначено пріоритетним в медичній галузі області, - переконаний голова Кіровоградської ОДА. – Підтвердженням цьому є той факт, що на Кіровоградщині відкрито перший в Україні перинатальний центр в рамках Національного проекту "Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства".

Ключовим партнером і влади, і громадських організацій в реалізації проекту на Кіровоградщині є Фонд «Здоров’я жінки та планування сім’ї». Це українська неурядова організація, що працює в сфері планування сім’ї та репродуктивного здоров’я. Саме представники фонду нещодавно презентували у Кіровограді сайт, котрий містить чимало матеріалів про планування родини: planА.org.ua Також фонд підтримує роботу всеукраїнської гарячої лінії з питань планування сім’ї: 0-800-50-27-57




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!