Форум якісної журналістики пройшов у Києві

04.07.17, 14:00
Виступає з доповіддю Андрій Флоренко
Виступає з доповіддю Андрій Флоренко

Чотири десятки журналістів та громадських діячів із Центральної України зустрілися у перші дні липня у столиці, щоб підвести підсумки проекту «Регіональні голоси за децентралізацію», який втілював Кіровоградський прес-клуб реформ у партнерстві із Вінницьким прес-клубом та Агенцією Стратегічних Досліджень із міста Черкаси – за підтримки «Фонду розвитку ЗМІ» Посольства США в Україні.

Форум став заключним акордом шестимісячного проекту, в рамках якого відбувалося поширення демократичних цінностей і процесів у суспільстві в Центральній Україні, особливо у сільській місцевості, а також підвищення активності місцевих спільнот в ході процесів децентралізації та удосконалення навичок журналістів місцевих видань щодо висвітлення децентралізації та місцевих ініціатив.

Учасники та учасниці Форуму
Учасники та учасниці Форуму
- Наш проект почався з того, що ми провели тренінг для журналістів із трьох центральних областях України, зокрема Кіровоградської, Вінницької та Черкаської, - розповідає керівниця проекту Вікторія Талашкевич. За її словами, тренінг дозволив інтенсифікувати використання журналістами нових медіа для кращого висвітлення процесів децентралізації та встановлення стійкого діалогу між місцевими громадами та місцевою владою.

Координаторка проекту Ольга Гріднєва зазначає, що наразі в Україні відбувається активна фаза реформи децентралізації, проте лише мала частина місцевих громад досі розуміє мету реформи, а також ті можливості, які відкриваються, і роль мешканців у процесах прийняття рішень у місцевих громадах. Тому до участі у проекті були залученні регіональні журналісти, блогери та медіа-активістів, а також лідери громадських організацій, що працюють в області демократичної участі. Через навчання і підвищення своєї кваліфікації, вони стали мультиплікаторами демократичних і журналістських цінностей для аудиторії медіа-споживачів у центральних регіонах України.

- Навесні у всіх цільових областях відбулися круглі столи та адвокаційні кампанії для обговорення поточних проблем у сфері децентралізації. У Вінниці наші партнери звернули увагу на створення сільських шерифів. Мова про першу сільську муніципальну поліцію у селі Якушинці. У Черкасах провели тренінг зі стратегічного планування розвитку місцевих громад для представників ОТГ області, журналістів та громадських діячів, - розповідає Вікторія Талашкевич.

Виступає з доповіддю Ганна Дядечко
Виступає з доповіддю Ганна Дядечко
Крім того, експертка проекту Ганна Дядечко розробила 10 он-лайн тестів на тему децентралізації, які розміщені для перегляду у мережі Інтернет. Станом на 29-те червня тести переглянуло понад 4 000 разів. Це на тисячу більше, аніж було заплановано на початку проекту. Серед найважчих питань (а всього їх було 200 у всіх тестах разом), то це були питання про кількість виборців, яка має бути на зборах, щоб було прийняте рішення про внесення пропозицій щодо відкликання старости за народною ініціативою, а також питання про те, в якій ОТГ при народженні дитини додатково від сільради сім’я отримує 20 тисяч гривень (це Кіптівська ОТГ на Чернігівщині). Що ж стосується найлегших питань, то це були, зокрема питання про те, яка об’єднана територіальна громада вважається селищною (ОТГ, адміністративним центром якої визначено селище), а також питання про те, чи можуть бути одним з основних джерел доходів об’єднаної територіальної громади податки та збори (так, можуть).

Учасники та учасниці Форуму
Учасники та учасниці Форуму
Під час Форуму було підведено також підсумки конкурсу серед журналістів. Всього на конкурс було подано понад 60 робіт, які оцінювалися у таких номінаціях, як «Стаття у друкованому ЗМІ», «Он-лайн публікація» та «Сюжет у випуску новин та\або програма на телебаченні та\або радіо». У результаті переможцями у першій номінації стали Людмила Макей (Кропивницький), Наталя Ксенко (Черкаси) та Валерія Жовтун (Вінниця). У другій номінації – Олена Шаповал (Черкаси), Ася Счастлівцева (Черкаси), Наталя Хандусенко (Знам’янка) та Сергій Маламура (Вінниця) . У третій номінації перемогли Андрій Флоренко (Кропивницький), Іван Ліла (Черкаси) та Сергій Михайлін (Кропивницький).

Гра "Світ Громад"
Гра "Світ Громад"
Детальніше про все, що відбувалося на Форумі, а також про проект можна дізнатися за посиланням на сайті Прес-клубу реформ.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!