​Міськрада вирішила створити наглядові ради при комунальних підприємства

05.04.18, 10:00

Днями на сайті міської ради було опубліковано проект рішення «Про утворення наглядових рад в комунальних підприємствах Міської ради міста Кропивницького». Даний документ було зареєстровано депутатом Олександром Цертієм.

Цим документом визначається порядок утворення, організації діяльності та ліквідації наглядових рад, а також права, обов’язки та відповідальність членів наглядових рад комунальних підприємств, заснованих на комунальній власності територіальної громади м. Кропивницького.

«Проектом даного рішення, який ми розробляли спільно з експертами Центру «ЕЙДОС», депутатом міськради Олександром Цертієм та керівником антикорупційної групи коаліції «Рада Експертів» Павлом Лісниченком, пропонується створення наглядових рад на тих КП, які є природними монополіями або їх статутний капітал складає більше ніж 3 мільйони гривень, або ж а тих підприємствах сума річного обороту яких становить понад 10 мільйонів», - розповідає Дмитро Сінченко, голова Асоціації Політичних Наук, співавтор даного проекту рішення.

Згідно проекту рішення у повноваження наглядових рад буде входити відбір кандидатур на посади керівників КП, контроль за їх поточною діяльністю, складання звітів з висновками про діяльність підприємства, тощо.

«Даний проект рішення, в разі його схвалення - започаткує створення незалежних наглядових рад в комунальних підприємствах міста, що зробить їхню діяльність більш прозорою і ефективною для територіальної громади міста. Тож попереду багато роботи – спільні обговорення з громадою, активістами, круглі столи, обговорення з депутатами на постійних комісіях і сесія міської ради. Готові до конструктивної роботи і ретельного аналізу всіх пропозицій, які надійдуть в процесі обговорення», - коментує Олександр Цертій, депутат Кропивницької міськради.

Основні принципи діяльності наглядових рад, відповідно до проекту:

  • Наглядова рада є колегіальним органом управління комунального підприємства, що контролює та спрямовує діяльність його керівника та посадових осіб;
  • Кількість членів наглядової ради становить п’ять осіб - незалежні члени наглядової ради становлять більшість від її загального складу.
  • Незалежних членів наглядової ради обирає на прозорому і відкритому конкурсі спеціально створена комісія, інформація про конкурс і критерії до претендентів оприлюднюються на офіційному веб-сайті міської ради міста Кропивницького.
  • Наглядова рада має широкі повноваження та здійснює контроль за діяльністю комунального підприємства в інтересах територіальної громади міста, всі рішення і протоколи оприлюднюються на офіційному веб-сайті міської ради міста Кропивницького.
  • Наглядова рада підзвітна міській раді, двічі на рік звітує про свою діяльність - за результатами звіту, в разі його схвалення, члени наглядової ради отримують грошову винагороду.
  • «Ми дуже сподіваємось, що цей проект рішення також буде підтриманий депутатами, як і попередній наш документ, в якому йшлося про оприлюднення інформацій комунальними підприємствами. Адже це кроки до прозорості та публічності в діяльності підприємств, які витрачають бюджетні кошти», - наголошує Дмитро Сінченко.

    Для довідки: проект «Прозорі комунальні підприємства» здійснюється Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. ГО «Асоціація Політичних Наук» є регіональним партнером Центру «Ейдос» і займається впровадженням проекту в Кіровоградській області.

    Прес-служба АПН



    Комментарии

    Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
    Напишите ваш комментарий
    Комментарий:

    ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

    Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
    Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
    Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
    Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
    Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
    Приємно, що стільки вірних відповідей!