Вальс цветов от Майи Полищук

14.09.2013

У суботу 14 вересня о 14.00 у Відділі краєзнавства бібліотеки імені Д.І.Чижевського відбудеться відкриття виставки робіт, що вишиті стрічками  “Вальс цветов от Майи Полищук”.

Нова виставка Майї Поліщук зацікавить користувачів бібліотеки та прихильників її таланту. Найпопулярніша тематика — квіткові мотиви. На цій виставці представлені роботи, вишиті шовковими стрічками. Серед робіт  - квіти, квіти, квіти.... бузок, троянди, соняшник, хризантеми, квітка сакури, ромашки, шипшина, гліцинія...... справжній  вальс квітів.  Гадаємо, що ця чудова експозиція подарує усім відвідувачам гарний настрій, і надихне бажанням створити щось незвичайне!

Запрошуємо на відкриття всіх бажаючих! Виставка експонуватиметься  протягом місяця.

З історії вишивки стрічками

Мистецтво шиття шовковими стрічками дуже давнє, зародилося воно в середньовічній Італії, звідки поступово прийшло до Франції, де і відбувся справжній тріумф цієї техніки вишивання. А вся справа в тому, що в цей романтичний час (згадайте романи Дюма) в моді був легковажний стиль рококо з притаманними йому пишністю, яскравістю і химерністю. І сам законодавець мод того часу Людовик XV був пристрасним любителем вишивання. Правда, достовірно не відомо сам він придумав техніку вишивання стрічками, або запозичив цю ідею? Але факт залишається фактом. Саме при дворі Людовика дами почали хизуватися в сукнях, прикрашених вишивкою атласними стрічками

За сукнями прийшов і черга білизни, а слідом отак королівська вишивка стала прикрашати капелюхи парасольки, ковдри, абажури і всілякі потрібні й непотрібні дамські (і не дамські) штучки. Але сталося все це вже в  ХІХ столітті. Двісті років! Довго, звичайно, але зате це був справжній розквіт мистецтва вишивки стрічками. Що тільки не прикрашали таким способом: і королівські шати, і військову форму, і сукні простолюдинок, і камзоли вельмож, і одяг священиків. Спочатку ця техніка поширилася по всій Європі, де її використовували для прикраси одягу та предметів інтер’єру, а потім потрапила і Новий світ, досягнувши Америки і Канади.

Після Другої світової війни мистецтво вишивки стрічками було надовго забуто. Однак під кінець ХХ століття інтерес до рукоділля як такого і до мистецтва вишивки стрічками почав активно відроджуватися. Сьогодні цей вид вишивки популярний не тільки у майстринь хенд мейд, але використовується навіть у високій моді.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!