​Як у Кропивницькому провели Національний тиждень читання

27.12.21, 16:02

Минулий тиждень став в Україні першим Національним тижнем читання. Ініціаторами його проведення виступили Український інститут книги і Міністерство культури та інформаційної політики України. У Кропивницькому ОУНБ імені Дмитра Чижевського приєдналась до такого важливого заходу, адже, як казав Дідро, люди перестають мислити, коли перестають читати. Тож книгозбірня провела низку цікавих заходів, до яких долучились багато дорослих і маленьких кропивничан.

Так, бібліотекарки відділу документів з економічних, технічних та природничих наук акцію з нагоди Національного тижня читання провели під гаслом «Веселковий четвер». До організації та проведення заходу підійшли креативно: підібрали книги не тільки за обкладинками, які увібрали в себе усі барви веселки, а й за тематикою «Страви української кухні».

Читання провели у Кропивницькому професійному ліцеї сфери послуг і торгівлі. Видання про старовинну і сучасну українську кухню, кулінарні звичаї нашого народу зацікавили майбутніх кухарів-кондитерів. Дівчата та хлопці вголос зачитували рецепти вподобаних страв. А насамкінець пригадали кольори веселки і створили її з книг.

У відділі обслуговування користувачів відбувся вечір поетичного слова «Мандариновий снігопад поезії» за участі членів обласного осередку Національної спілки письменників України та молодих поетів Кропивницького. В залі лунали поезії лауреата премії Маланюка Володимира Яремчука та лірика Тетяни Березняк, Антоніни Корінь, Ольги Могильди у виконанні авторок. Музичною родзинкою вечора стали ліричні пісні на вірші українських поетів, які виконав студент педуніверситету Денис Бірзул.

Національний тиждень читання у відділі мистецтв пройшов у східному стилі. Вголос тут звучали японські народні казки про пригоди людей, птахів та звірів, про божества, чудовиськ й перевертнів, про духів морів і гір. Книгу «Монотаро» видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» з ілюстраціями неперевершеного українського художника Віктора Гаркуші читала бібліотекарка Тетяна Познякова. Слухачами були маленькі учасниці майстер-класу «Живопис» кропивницької художниці Ольги Краснопольської. Вони були вражені і сюжетами казок, і ілюстраціями, і живописом середньовічної Японії.

Для бібліотекарів відділу краєзнавства Національний тиждень читання став ще однією нагодою ознайомити відвідувачів з новинками, які вийшли з-під пера наших земляків. Відкриті читання назвали «Кращі друзі для душі». А ними, безперечно, є оповідання Романа Любарського з книги «Меридіани і паралелі», «Попіл невідомих віршів» Аліни Шевченко, «Своя весна» Вікторії Семененко та романи Олега Бондаря, уривки з яких читала бібліотекарка Оксана Маламен. Про свої зустрічі з відомими літераторами розповідала поетеса Тетяна Березняк, відома у Кропивницькому майстриня вишивки Зінаїда Андріяшевська читала вірші Володимира Яремчука, а голова теософського товариства Раїса Калашнікова – уривки з праць Блаватської.

Бібліотекарки відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я провели зустріч з лікарями-педіатрами дитячої міської поліклініки та представили їм добірку сучасних видань з питань медицини.

А у відділі абонемента бібліотеки Чижевського в рамках Національного тижня читання провели оранжевий вівторок, сонячну середу і зелений четвер! Вихованці спеціалізованого дитячого садка №46 «Краплинка», що завітали у бібліотеку у вівторок, згадували речі, які мають помаранчевий колір: мандаринки й сонечко, цукерки й мамині сукні, кошенят та шкарпетки в улюбленого слоника… А скільки дитячих книг, що мають помаранчеві обкладинки, відібрали бібліотекарі для юних читачів! Це твори Євгена Білоусова, Марджері Вільямса, Яни Дубинянської, Володимира Рутківського, Всеволода Нестайка, Редьярда Кіплінга. Казки Ольги Бусенко «Паперовий янгол» читали вголос. Захід пройшов у «помаранчевому» настрої!

«Сонячну середу зимового тижня» в рамках Національного тижня читання бібліотекарі відділу абонементу влаштували для своїх друзів – членів УТОСу. Виявляється, що багато книг фонду відділу абонемента мають жовті обкладинки, які приємно гортати в холодний зимовий день. Для УТОСівців бібліотекарі читали вголос «жовті» книги українських авторів та твори письменників-земляків. А в «зелений» четвер у відділі створили літературну галявину «50 відтінків зеленого». Для неї бібліотекарі зібрали 50 книг з різних галузей знань в зелених палітурках.

Організатори Національного тижня читання прагнули, аби кожен українець знайшов свою книжку, автора, формат читання та свою бібліотеку. Ми впевнені, що серед обраних кропивничанами почесне місце займає бібліотека Чижевського.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!