Володимир Панченко запрошує на зустріч

21.08.2014
21.08.2014

У четвер, 21 серпня о 16.00 відбудеться зустріч-презентація «З книжкових колекцій друзів бібліотеки». До нас завітає відомий літературознавець, науковець Володимир Панченко. Завдяки подарунковій колекції Володимира Панченка бібліотечні фонди ОУНБ ім.Д.І.Чижевського збагатились особливо цінними виданнями — понад 50 авторефератів дисертацій українських літературознавців, зокрема, й кіровоградських авторів. У колекції також є цінні видання, праці української діаспори, серед яких - «Патерик Києво-Печерський», «Іконографія Івана Мазепи в образотворчому мистецтві ХХ – п.ХХI ст.» О.Ковалевської, Фундація Омеляна і Тетяни Антоновичів, де представлені виступи і лекції лауреатів цієї фундації та ін.

Чимало в подарованій колекції ґрунтовних культурологічних та мистецьких видань, чудові альбоми з українського та світового живопису тощо. Книжкова колекція розміщена у відділі читальних залів, загалом розрахована на широке коло читачів, але передусім буде цікава науковцям, літературознавцям та мистецтвознавцям, а також студентам гуманітарних спеціальностей.

Свідченням глибокої поваги до Володимира Панченка як до науковця, сердечної прихильності до нього як до людини є численні автографи відомих письменників, науковців, громадсько-політичних діячів, які дарували йому книги. Лише декілька прикладів: «Володимирові Панченку – славному вченому, працелюбністю і талантом літературознавця якого я захоплююся щиро» (М.Жулинський), «Людині, яка майстерно розставляє літературні акценти і з доброю посмішкою дивиться на світ» (О.Пронкевич), «Дорогому побратимові Володимирові Панченку з ніжним помаранчевим усміхом» (Р.Лубківський), «Дорогому Володимирові Панченку, який знає не тільки Чикаленка, а й багато всього, що склало б десятки таких томів» (М.Слабошпицький). Завдяки цьому знайомимось з талановитим літератором, шляхетною особистістю, людиною великої душі.

Крім книжкової Володимир Євгенович подарував бібліотеці фотоколекцію «Україна літературна: миттєвості й обличчя». В ній представлені світлини відомих українських письменників: Ліни Костенко, Івана Малковича, Андрія Содомори, Тараса Прохаська, Юрія Андруховича, Івана Дзюби, Оксани Пахльовської, Ігоря Калинця, Юрія Покальчука та інших. Володимир Панченко запрошує колег, друзів до бібліотеки на зустріч -презентацію.

Довідка: Володи́мир Євге́нович Па́нченко (нар.2 вересня 1954 р., село Демидівка Любашівського району Одеської області) — український літературний критик, літературознавець, письменник, автор відомих статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету “Києво-Могилянська академія”, доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України. Закінчив філологічний факультет Одеського державного університету імені І.І. Мечникова у 1975 році. Автор численних праць з історії української літератури, зокрема, «Юрій Яновський» (1988), «Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості» (2004), «Неубієнна література» (2007); книги літературних мандрівок Україною “Сонячний годинник”.

Його перу належить кілька літературно-критичних книг та сценаріїв документальних фільмів. Намагається дотримуватися трьох принципів: «Під лежачий камінь вода не тече», «Не тримай камінь за пазухою», «Крапля камінь точить”. Лауреат Міжнародної премії імені Володимира Винниченка Українського фонду культури (1995); літературних премій «Благовіст» (1996) та літературної премії імені Олександра Білецького (1998).



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!