​Презентація книги фольклориста Олександра Терещенка «Слідами мандрівних музикантів»

27.03.2015
27.03.2015

27 березня о 16.00 у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відбудеться презентація книги фольклориста Олександра Терещенка «Слідами мандрівних музикантів» (видання 2013 року, Київ, спільно з Національною Музичною Академією України).

Матеріали книги вживу ілюструватиме фольклорний ансамбль Кіровоградського музичного училища (керівник - Наталія Терещенко) та етногурт «Дике Поле». В програмі презентації звучатимуть лірницькі, постові, поминальні псалми; історичні пісні; бурсацькі співи; народний «Кобзар». А також будуть представлені документальні записи з фольклорних експедицій 1990-х років, зокрема розповіді-спогади про сліпих співців першої половини ХХ ст., твори з їхнього репертуару, згадані найстаршими жителями області.

«… Я, коли на війну мене забирали, ще на ту, на імперіалістичну, чотирнадцятім році… то я на базарі чув, грав один. І співав, по-просящему: Як вивели Морозенка на шведські могили,
Ой дивись, дивись, та Морозенко, на свої Вкраїни!..
І грав на лірі, воно звалося ліря. Ото круте і добавляє…»
Конін Кремса, 1897 року народження, с. Вишнівці Онуфріївського району, запис 1994 року.

Запрошуємо на презентацію книги кіровоградців, усіх, хто цікавиться українською культурою. Захід відбудеться у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: вул. В. Перспективна, 24. Вхід – вільний!

-------------------------------------------

З анотації до книги: Робота Олександра Терещенка «Слідами мандрівних музикантів» присвячена темі, що вже понад 100 років є однією з провідних у вітчизняній фольклористиці, а саме вивченню уснопрофесійної музичної культури – т. зв. «співоцтва» (мистецтва кобзарів, бандуристів, лірників, стихівничих). В умовах сьогодення, коли живе традиційне співоцтво припинило своє існування - і обмаль можливостей здобути нові фактичні дані, що безпосередньо стосуються обраного предмету дослідження – автор головну увагу приділяє збору, систематизації та аналізу різного роду непрямих відомостей, розпорошених у «суміжних» культурах, передовсім у селянському фольклорі.

Ще одним ракурсом цієї праці, значно ширшим, ніж то анонсовано її назвою, є студіювання явища активної міжкультурної дифузії – одночасної взаємодії начал церковного і світського, аматорського і професійного, усного і писемного, адже розуміння чинників і механізмів цієї взаємодії – це розуміння динаміки новацій у жанровій системі та музичній мові українського фольклору останнього історичного часу.

Крім основної частини, присвяченої методологічному, соціокультурному та етномузикологічному аспектам досліджуваної теми, робота містить великий «Музично-етнографічний додаток», складений за матеріалами фольклорних експедицій, здійснених автором та його колегами у 1990-ті роки селами Кіровоградської області. Цей «Додаток» є повноцінним нотним збірником з 76 зразків, які ілюструють положення, викладені в основному тексті (приміром, конвергенцію уснопрофесійної культури, музики навколоцерковного вжитку та селянського фольклору – а рівно й способи асиміляції окремих елементів співецького стилю місцевою традицією). Тут же подано спогади про сліпих співців-музикантів і навіть окремі твори з їх репертуару у виконанні сільських жителів, що колись їх чули.

Крім уже «класичного» нині структурно-типологічного (зокрема ритмотипологічного) аналізу, який часто дозволяє виявити генезу певного наспіву і довести спорідненість зовні далеких мелодій, в роботі застосовано деякі порівняно нові методики (наприклад, електроакустичний аналіз рубатного ритму). Автор даної роботи, фольклорист Олександр Терещенко – музикознавець, етномузиколог, науковий співробітник Кіровоградського музею музичної культури ім. К. Шимановського та Національної Музичної Академії України (м. Київ). Понад двадцять років досліджує традиційну музику Передстепового Правобережжя. У численних експедиціях ним та його учнями записано більше десяти тисяч народних пісень та награвань, багато з яких опубліковані у фольклористичних збірках та на CD.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!