Кіноперформанс: "Петро Тодоровський: витоки"

26.08.2015
26.08.2015

У середу, 26 серпня 2015 року об 11 годині у відділі мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбудеться ювілейне зібрання, присвячене 90-річчю від дня народження нашого видатного земляка, кінодіяча Петра Тодоровського.

«Яскрава, талановита, неймовірно приваблива людина», - таким запам’ятався він сучасникам. Представник цілої епохи, напевно, останній з того блискучого покоління радянського кіно у період його розквіту.

Степова Україна (м. Бобринець) сформувала той поетичний світогляд митця, який заворожував та захоплював тисячі шанувальників його кінотворчості.

На заході буде представлено авторську презентацію Л. Гайди «Петро Тодоровський у Музеї кіно Одеської кіностудії», проект «Місця, пов’язані з життям і діяльністю Петра Тодоровського у Бобринці» презентує директор Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука Р. Кучугура. Доповненням до презентації стане виставка видань та документальних матеріалів Бобринецького районного краєзнавчого музею ім.М.Смоленчука, а також повідомлення С .Ушакової «Діяльність бібліотек у процесі популяризації творчості Петра Тодоровського». У підсумку планується обговорення теми «Використання потенціалу української біографістики в культурологічно-освітньому простірі краю».

До участі запрошуються мешканці нашого краю – творчі люди, які створюють і реалізують оригінальні проекти, розробляють новітні напрямки розвитку культурологічного середовища, одночасно сприяють навчанню і вихованню молоді, реалізації потенціалу нової генерації дослідників та патріотів рідного краю..

Контакти:
Ушакова Світлана Анатоліївна (т.0996553309, завідуюча відділом мистецтв комунального закладу «Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського»

Гайда Лариса Анатоліївна, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» (т.0669446253, 0677422934, gayda73@ukr.net).

Петро Юхимович Тодоровський
Петро Юхимович Тодоровський
Довідково: Петро Юхимович Тодоровський (26 серпня 1925, Бобринець Кіровоградська область – 24 травня 2013, Москва) – український і російський кінооператор, кінорежисер, сценарист, композитор. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1967). Народний артист РРФСР (1985). Лауреат Державної премії Росії (1995). Лауреат кінопремії «Ніка» в номінації «Честь і гідність» (2003).

З Бобринця пішов на фронт, (повернувся на короткий час у 1946). Пройшов Другу світову війну, був поранений, відзначився в боях, нагороджений орденами Вітчизняної війни І та ІІ ступеня, медалями.
У 1954р. закінчив операторський факультет ВДІКу (майстерня Б.І. Волчека). 1955–1972 рр. працював на Одеській кіностудії (оператор, а з 1962 р. – кінорежисер). За операторську роботу над картиною «Спрага» удостоєний Другої премії на Всесоюзному кінофестивалі у 1960 р.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!