День захисника України святкуємо 14 жовтня

14.10.2015
14.10.2015

Президент України 14 жовтня 2014 року підписав Указ № 806/2014 яким встановлено свято День Захисника Вітчизни, що відзначатиметься щорічно. В свою чергу цим же указом скасовано Указ Президента України від 23 лютого 1999 року про святкування Дня захисника Вітчизни. Рішення було прийнято на основі того що, спираючись на історичні традиції вшанування українського війська, тисячолітня християнська традиція, історія українського козацтва та визвольних рухів є невід’ємним спадком Незалежної України. Скидуючи тягар радянських «свят», українці започатковують свої нові святкуваня для героїзації своїх воїнів та захисників Батьківщини, котрі не суперечать історії українського народу.

14 жовтня церквами східного обряду (православними та греко –католиками) відзначається Покрова Пресвятої Богородиці. Походження свята пов’язане із легендою про захист Богородицею своїм покровом Константинополя. В українській традиції – це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. У «Літописі Руському» згадується, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері. Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, пише "Гречка"

Відомий дослідник Запоріжжя Дмитро Яворницький писав: «…під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі». Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов'язаних з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи. Завдячуючи шанобливому ставленню українського козацтва, за святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство. У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія».

Військовий комісар Кіровоградського обласного військового комісаріату полковник Ярослав Кучер: У 1999 році Указом Президента 14 жовтня встановлено як День Українського козацтва. Враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та вагомий внесок у сучасний процес державотворення незалежна Україна – держава і народ – є нащадками Київської Русі, козацтва, збройних формувань УНР та ЗУНР, визвольного руху та тисячолітньої християнської традиції.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!