Відкриття приватної бібліотеки Бернгарда Штільфріда

12.09.2016
12.09.2016

У понеділок, 12-го вересня о 9.00 у науковій бібліотеці Державного педагогічного університету у місті Кропивницький відбудеться урочисте відкриття Приватної бібліотеки пана Бернгарда Штільфріда, урочисте відкриття в залі бібліотеки панно з портретом пана Штільфріда, а також Вечір австрійської культури.

Участь у відкритті візьмуть представники австрійської делегації, а також ректор КДПУ, професор Олег Семенюк та декан факультету іноземних мов, професора Олександр Білоус, представники влади міста та області. На відкриття бібліотеки завітають Надзвичайний та Уповноважений посол Республіки Австрія в Україні Герміне Поппелер; Надзвичайний та Уповноважений посол Республіки Австрія в Єгипті Георг Штільфрід (син пана Бернгарда Штільфріда); професор-доктор Міхаель Діппельрайтер, близький співробітник пана Б.Штільфріда (це саме він – ініціатор передачі приватної бібліотеки пана Штільфріда КДПУ, він же – керівник Відділу комунікації, інформації та маркетингу Служби Австрійського академічного обміну у Відні). З вітальним словом виступить пані Крістіна Доллінгер, близька співробітниця пана Б.Штільфріда, почесний доктор наук, а також Крістіана Просль, президент Австрійського культурного об’єднання та організатор транспортування фондів бібліотеки до нашого міста. Буде і вітальне слово пана доктора Якуба Форст-Баттаглія, дипломата та керівника Культурного форуму при посольстві Республіки Австрія в Україні; вітальне слово пана магістра Андреаса Веннінгера, аташе з питань освіти, науки та культури при посольстві Республіки Австрія в Україні, керівника Австрійської служби академічних обмінів в Україні.

Доктор Бернгард Штільфрід (1925-2011) – це відомий політичний та громадський діяч, історик і етнограф, учений і дипломат. Серед відомих особистостей у політичному та інтелектуальному просторі Європи мало таких, чиї погляди та зусилля спрямовані далеко за межі об’єднаної Європи, до України, хто свідомий того, що в Україні панує європейський дух, витворений її самобутньою історією та культурою. Саме таким був доктор Бернгард Штільфрід. Він докладав великих зусиль, щоб подолати протиріччя в європейському просторі, бо глибоко усвідомлював, що освіта, наука й культура є основним підґрунтям міжнародного співжиття. Саме тому з 1958 до 1974 року, обіймаючи посаду Австрійського культурного радника на Близькому і Середньому Сході, зробив внесок у заснування трьох центрів культури в Стамбулі, Тегерані й Каїрі.

Радикальні зміни політичної ситуації у світі, падіння Берлінського муру, демократичний розвиток у країнах Центральної та Східної Європи повертають носія почесних титулів до Відня. У 1993 році він отримує посаду керівника «Австрійської кооперації», завданням якої було налагодження наукового обміну з академічними інституціями Східної та Центральної Європи. Оскільки дружина пана Штільфріда була етнічною українкою, то він уперше відвідав Україну у 1990 році як керівник офіційної австрійської делегації.

Перше особисте знайомство представників нашого університету із Бернгардом Штільфрідом відбулося у 1999 році за підтримки Австрійського бюро у Львові, коли пан Штільфрід запросив до Відня декана факультету іноземних мов КДПУ, проф. О.М.Білоуса та посприяв налагодженню зв’язків з вузами Австрії, а саме з Інститутом Усного та Письмового перекладу Віденського університету, керівником якого була в ті роки проф. д-р. Мері Снелл-Горнбі, та з Інститутом теоретичного та прикладного перекладознавства Грацького університету імені Карла Франценса, очолюваного в ті часи проф, д-ром Еріхом Прунчем. Знайомство з доктором Штільфрідом і керівниками Австрійських вишів переросло з роками у тісну особисту дружбу й тісне наукове співробітництво між факультетом іноземних мов КДПУ і вишами Австрії та суттєво посприяло розбудові спеціальностей «Переклад» та «Прикладна лінгвістика» у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка (КДПУ).

- Ми безмежно щасливі й раді, що перший крок на шляху до відкриття Австрійської бібліотеки в Кіровограді зробив саме доктор Бернгард Штільфрід, передавши факультету іноземних мов від імені «Кооперації Австрія» ще за свого життя близько тисячі примірників навчально-методичної та художньо-публіцистичної літератури. Його приватна бібліотека з понад 2600 томами стала другим вагомим кроком на цьому шляху, - говорить декан факультету іноземних мов, професор Олександр Білоус.

Кіровоградщина визнає внесок доктора Бернгарда Штільфріда у розвиток наукової, культурної та освітньої співпраці Республіки Австрія з Україною та складає йому глибоку подяку за особисту участь у розширенні міжнародного співробітництва вишів Австрії з КДПУ ім. В.Винниченка. Відкриття приватної бібліотека Штільфріда в КДПУ дає унікальну нагоду доторкнутися до спільного з Австрією минулого. «Завдяки цьому спільному минулому постає виправдана впевненість у тому, що людський розум, добра воля і терпимість згладжують і стирають усі непорозуміння й двозначності». Ці слова доктора Бернгарда Штільфріда в передмові до виданої ним за життя книги «Слідами етики завтрашнього дня» будуть завжди важливими для нас на шляху подальшого зміцнення в розбудові австрійсько-українських взаємин..



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!