Ретрослет Александрия

24.06.2017
24.06.2017

Фестиваль історичної техніки «Ретрослет Александрия-2017», запланований на 24 червня в Олександрії, має стати найбільшою автомобільною подією в Центрі України.

Всеукраїнський зліт шанувальників ретротехніки пройде у суботу, 24 червня, на олександрійському стадіоні «Ніка». Організатори позиціонують захід як фестиваль, в програмі якого – парад автомобілів та мотоциклів вулицями міста, виставка техніки, а також – конкурсі для глядачів, музична програма, змагання на ретротехніці. Для дітей передбачена окрема розважальна програма, з відповідніми призами.

На сьгоднішній день узгоджена участь у фестивалі близько 70 історичних транспотних засобів, і на відміну від минулого року, значна частина їх буде з інших міст України. Очікуються гості – власники ретроколекцій з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Кам’янського, Кіровограда, Кривого Рогу, Полтави та інших населених пунктів. В числі «запрошених» експонатів – як масові, добре відомі серійні автомобілі і мотоцикли середини минулого століття, так і справді унікальні зразки.

Скажімо, олександрійцям та відвідувачам з інших міст покажуть швидкісні автомобілі з потужними двигунами, замасковані зовні під звичайні «Волги». На таких їздили радянські дипломати і працівники спецслужб. Приїде до Олександрії легендарна «полуторка» – ГАЗ-ММ, в особливій, максимально здешевленій комплектації періоду Другої світової війни, красуня «Чайка» ГАЗ-13, кілька цікавих автобусів. А в експозиції зарубіжної техніки публіці покажуть розкішні моделі німецьких та американских марок, стильні та комфортабельні купе, кабріолети, представницькі седани.

Проте, господарі свята подбали, аби дивувати відвідувачів могли не лише гості регіону, а й місцеві колекціонери. На думку організаторів, деякі з олександрійських і кіровоградських машин вразять навіть досвідчених експертів з Комісії історичних автомобілів FAU. Наприклад, організаторам пощастило відшукати на території Кіровоградщини декілька цікавих зразків техніки минулого століття, які не демонструвались широкому загалу з радянських часів. Це автомобілі наших земляків, членів кіровоградського клубу «АвтоРетро», наприклад, мініатюрна Simca 5 (Fiat 500) 1936-го року, або розкішний ветелень – трофейний Opel Admiral. Природньо, скарби своїх колекцій покажуть і члени місцевого ретроклубу «Александрия», створеного у місті минулого року. Наприклад, на ретрозльоті «Александрия» буде вперше показано громаді унікальний як на тепер автомобіль, який олександрійські фанати ретро розшукали на західному кордоні України в занедбаному стані. Це вітчизняна машина 1960-х років, але складена не на радянській території, а в Західній Європі – такий собі живий свідок «золотої ери» вітчизняного автопрому.

«Ретрослет «Александрия» проходить під егідою Комісії історичних автомобілів Автомобільної Федерації України (FAU), тож офіційні представники цієї міжнародної організації традиційно будут присутні на заході. Організатори фестивалю – ентузіасти громадської організації Ретроклуб «Александрия» відзначають, що захід був би неможливим без допомоги футбольного клубу «Олександрія» та підтримки Олександрійського міського голови Степана Цапюка і депутата Олександрійської міської ради Андрія Коломійцева. Організатори фестивалю «Ретрослет «Александрия» запрошують до участі у заході усіх власників історичних автомобілів і мотоциклів Кіровоградської області та інших регіонів.

Довідка: Цього року «Ретрослет «Александрия» проходитиме вдруге. Перша виставка, проведена у червні 2016 року, була позитивно оцінена представниками FAU, учасниками та відвідувачами. Торішній «Ретрослет «Александрия-2016» зібрав більш як півсотні автомобілів, мотоциклів, моторолерів, мопедів. У тому числі – кілька унікальних для всієї України зразків. При тому, що як на перший раз організатори намагалися не виходити за межі регіону, в гости до Олександрії за власною ініціативою приїхали власники старої техніки з Києва, Полтави, Кременчука, Кіровограда. Тоді захід відвідали кілька тисяч олександрійців та мешканців прилеглих населених пунктів.

Оргкомітет виставки «Ретрослет «Александрия»
Контакти: (068)4426670 Ігор Вікторович Широкун або oldjornalist@gmail.com
(066)7223834 Олексій Іванович Василенко або stodarina@ukr.net



Комментарии

Вікторія Талашкевич15 июня 2017 10:32
0
Парад автомобілів - це класно! Я б поїхала!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!