Програма національних обмінів для журналістів

09.07.2017
09.07.2017

Програма національних обмінів дає додаткові можливості для активних представників ЗМІ, які хочуть покращити співпрацю із медіа з географічно протилежних регіонів та сприяти ефективному діалогу між сходом і заходом країни. Дедлайн – 9 липня 2017 р. Хто може брати участь? Регіональні журналісти з досвідом більше 3-х років професійної діяльності, які прагнуть удосконалити медійну співпрацю із ЗМІ географічно протилежного регіону.

У рамках проекту журналіст отримує мікрогрант на 5-денний візит у провідні медіа із географічно протилежного регіону. Під час візиту учасник має ознайомитися із роботою місцевих редакцій та громадських організацій і спільно із приймаючою редакцією підготувати журналістський матеріал, що відповідав би цілі проекту “Містки громадської активності” - налагодженню міжрегіонального діалогу. Перелік можливих тем публікацій (не є вичерпним): • Успішні приклади інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади; • Діяльність громадських ініціатив та громадська активність у малих населених пунктах; • Інтерв’ю із місцевими “лідерами думок”, які активно працюють над налагодженням взаємодії “схід-захід”; та провести під час візиту відкриту зустріч-дискусію із колегами-медійниками. Перелік пропонованих тем зустрічі (не є вичерпним): • Особливості роботи регіональних ЗМІ в процесі роздержавлення та створення суспільного мовлення; • Можливості співпраці ЗМІ із місцевими громадами та неурядовими організаціями. Обмін досвідом; • Взаємодія інвестора, редакції та аудиторії. Регіональний контекст.

Відгуки учасників попереднього відбору

Вікторія Талашкевич («Тусовка», Кіровоградська філія НТКУ, м. Кропивницький) «Досвід участі у програмі обмінів для журналістів для мене означав відкриття нових підходів до роботи медіа у такому ж невеликому місті, як мій Кропивницький, але із західноукраїнським смаком та колоритом. Ужгород має невелику, але згуртовану журналістську спільноту, яка радо ділиться знаннями, досвідом, емоціями. Я не тільки підготувала для свого медіа матеріали про життя на Закарпатті, але й отримала натхнення для подальшої роботи, нових друзів, освіжила давні контакти із колегами. Це був час, не витрачений намарно, а інвестований у мою професійну діяльність»

Галина Халимоник («Вісті Біляївки», м. Біляївка, Одеська обл.) «Ідея з обмінами між редакціями дуже цікава та корисна. Я брала участь в програмі обміну, відвідавши м.Бережани, Тернопільської області. Перш за все, це дуже корисні контакти. Можливість подивитися на свою роботу та своє місто під іншим ракурсом. Запозичити цікаві ідеї для публікацій, можливість побувати в географічно іншому регіоні, зрозумівши, що попри відмінності, ми все одно дуже схожі. Окрім того, цим літом партнери обміну планують відвідати мій регіон. Тож, сподіваюся, що ми зустрінемося»

Тарас Боросовський («20 хвилин», Новоград-Волинський, Житомирська обл.) «На моє тверде переконання, без професійного обміну та стажування регіональний журналіст задихається в потоці щоденної рутинної роботи. Вирватися із власних творчих рамок, перейняти та поділитися напрацюваннями і по-новому подивитися на, здавалося б, затерті теми для публікацій. Певно саме в цьому бачу головний здобуток участі в програмі. Однак готуйтеся, що часу, як завжди, не вистачатиме. Тому заздалегідь максимально деталізуйте з приймаючою стороною програму перебування, акцентуючи виключено на головній меті та очікуваних результатах від візиту».

Олег Батурін («Новий день», м. Каховка, Херсонська обл.) «Для своєї поїздки я обрав регіон, який дуже люблю. Через брак часу, на жаль, не так часто вдається відвідувати Івано-Франківську область. Тож поїздка за програмою міжредакційного обміну була гарною можливістю по-новому відкрити для мене цей край, ближче познайомитися з Івано-Франківськом і його людьми, поспілкуватися з колегами, знайти там багатьох однодумців та в своїх матеріалах познайомити жителів українського півдня з Івано-Франківщиною. Проте участь у подібних програмах, крім спілкування, обміну досвідом і думками дає головне - натхнення для подальшої роботи, для нових ідей. Натхнення жити і творити. І продовжувати далі відкривати для себе різні куточки України».

Маріанна Антонюк ("Версії", м. Чернівці) "Розвиватися в професії можна тоді, коли у фахових колах відбувається обмін досвідом, переймання кращого, співпраця, солідарність врешті решт. Програма обмінів для мене як для журналіста і як для громадянина великої і розмаїтої країни була надзвичайно пізнавальною, корисною і вплинула не лише на мене, а й на коло моїх чернівецьких знайомих, які заочно вже полюбили Харків, де я побувала. Ну і ще одне досягнення після поїздки: одна з харківських колег-журналісток після мого візиту зважилася на першу для себе подорож до Чернівців і провела тут зі своїм чоловіком незабутній (сподіваюся :) вікенд. Така собі «народна дипломатія» в дії!".

Для того, щоб взяти участь у Програмі національних обмінів, заповніть аплікаційну форму місто, медіа обране для стажування та концепцію свого візиту. Апліканти можуть пропонувати міста та редакції для візиту, проте організатори проекту залишають за собою право коригувати програми і міста візитів, узгоджуючи їх із відібраними учасниками. Візит має відбутися у серпні 2017 року і тривати 5 днів (включно із днем приїзду та від’їзду учасника). Мікрогранти покривають витрати на проїзд, харчування, проживання, а також витрати на реалізацію проекту, окрім гонорарів (максимальна сума гранту 6 964 грн).

Дедлайн подачі заявок - 9 липня 2016 року. Результати конкурсу будуть оприлюднені 15 липня 2017 року на офіційній сторінці проекту “Містки громадської активності” у Facebook, а також повідомлені на електронні пошти аплікантів. Відбір відбуватиметься на конкурсних засадах. Програма національних обмінів - зорієнтована на активних громадян, для яких інтенсивна співпраця та конструктивний діалог між різними регіонами України – сходом, заходом, центром, півднем і північчю – є важливою складовою розвитку країни. Із початку дії проекту було реалізовано більше ста проектів-візитів. Програма національних обмінів є компонентом проекту “Містки громадської активності”, що фінансується Європейським Союзом.

Автор: Ірина Баран



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!