​Чудо ікони Ревуцької Божої Матері

21.09.2021
21.09.2021

…У Вербну неділю, 30 вересня 1819 року, під час святкового богослужіння в Миколаївській церкві села ВеличківкиОльвіопільського повіту Херсонської губернії з очей Страсної ікони Пресвятої Богородиці потекли сльози…

Так починається дослідження проявлення, яке зробили протоієрей, настоятель компаніївськогохраму Святої мучениці Вікторії отець Євген Гуменюк та кандидат економічних наук і лауреат премії імені Володимира Ястребова Анатолій Пивовар.

Тоді, більше 200 років тому, після звістки про чудо до ікони Божої Матері з усіх куточків тодішньої Херсонської губернії поспішили люди. Йшли з мольбами про допомогу і зцілення, і отримували їх. Після ретельного вивчення справи Святійший Синод повелів закрити ікону склом, допускати до неї людей, але одночасно не говорити про її чудотворність. Якщо ж випадки зцілення відбуватимуться, ставити єпархіальне начальство до відома.

Дослідники провели величезну роботу. Вони зібрали сотні архівних документів: рапорти священнослужителів, укази Синоду, списки людей, які отримали зцілення, описи хвороб та результати молитов перед іконою, а потім і свідчення тих, хто все це бачив. Дізналися історію возведення у Величківці церкви та її подальшу долю, про саме село, яке згодом стало містечком. Багато цікавої інформації священик та науковець знайшли про саму ікону: час її написання, використані матеріали, особливості зображення Богоматері, переміщення Страсної ікони Пресвятої Богородиці, появи її списку тощо.

Історія напрочуд захоплююча! Дізнатися її можна з книги «Добровеличківська чудотворна ікона Божої Матері, названа Ревуцькою».

Презентація дослідження відбудеться 21 вересня о 14.00 у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського. Представить книгу один з авторів – протоієрей отець Євген Гуменюк, інформує Лариса Семенова, відділ соціокультурної діяльності



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!