Єлисавет: легенди, історії, перекази

24.05.2013
24.05.2013

24 травня о 15.30  у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбудеться відкриття виставки«Єлисавет: легенди, історії, перекази».

Виставка представляє бібліотечний проект популяризації книг XVIII-XX століть краєзнавчої тематики, що розміщені на сайті бібліотеки http://library.kr.ua/elib/.

Книги розповідають історії та легенди фортеці св. Єлисавети, описи військової історії міста Єлисаветграда. Гусари, музиканти, поети, фабриканти, дами– всі вони персонажі історичних сюжетів малюнків учнів Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О. Осмьоркіна. З січня по травень 2013 р. проходив підготовчий етап виставки. Результатом проекту стало близько 20 робіт стилізованих під лубок. Але головною метою було залучення дітей до читання, до вивчення історії рідного міста.

Історія – це не літопис, що фіксує факти і події. Вона дає розуміння цих фактів, сюжетів, дрібниць, а «без знання дрібниць, - пише Ю. Лотман, - немає розуміння історії. Події здійснюються людьми. А люди діють за мотивами своєї епохи». Саме вживання в епоху і було одним із завдань проекту.

Другою частиною виставки є колекція старожитностей Володимира Нагорного. Це етнографічні речі, що представляють матеріальну культуру минулих епох, розкривають старовинні техніки та ремесла.

На відкриття виставки запрошені краєзнавці, учасники археологічних розкопок фортеці св. Єлисавети 1994 р. Це були перші розкопки, що проводились на фортечній території.Участь у розкопках приймав і англійський археолог Майкл Лестер. 20 років минуло і учасники розкопок розкажуть про те, як все відбувалось. Це буде живий приклад переказу, коли події стають фактами.

Запрошуємо вас на відкриття! Вхід вільний!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!