Ім’я його стало відоме, про подвиг повинні знати усі!

08.01.2014
08.01.2014
Крепость Святой Елизаветы
Кировоград, Мемориальный комплекс Валы

8 січня 2014 року в рамках відзначення 70-річчя визволення обласного центру від гітлерівських загарбників на Фортечних валах відбудеться перепоховання знайдених пошуковцями останків червоноармійця Захарова. Хто ж він, раніше невідомий захисник Вітчизни, якому судилося навіки упокоїтися у кіровоградській землі на святому для кожного мешканця Кіровоградщини місці?

При проведенні польових пошукових робіт на місцях запеклих боїв осені-зими 1943 року при визволенні Кіровоградщини бійцями пошукового загону (командир Кислов А.В.) "Пам"ять" у полі біля села Лозуватка Онуфріївського району були знайдені останки невідомого воїна, при яких був уцілілий орден Червоної Зірки . Саме за номером ордена через Центральний архів міністерства оборони Російської Федерації (ЦАМО РФ) у м.Подольську було ідентифіковано червоноармійця Захарова Василя Миколайовича, 1925 року народження, уродженця Тульської області, призваного на службу в Червоній Армії Царицинським райвійськкоматом Московської області у квітні 1943 року. На фронт Захаров В.М. потрапив у липні 1943 року у складі 1328-го артилерійського полку 53-ї армії Степового фронту. Наказом командуючого 53-ю армією №0753 від 30 жовтня 1943 року за мужність і героїзм, проявлені в бою жовтня 1943 року у складі штурмового загону при взятті села Дача Онуфріївського району нагороджений орденом Червоної Зірки.

Через банк даних "Мемориал" встановлено, що останню звістку від Василя Захарова його мати Анастасія Сергіївна, яка мешкала у селищі Расторгуєво Московської області, отримала 7 жовтня 1943 року. Більше жодних даних про його долю вона не мала, направляла листи у різні інстанції і тільки у 1951 році отримала повідомлення з райвійськкомату про те, що син пропав без вісти у грудні 1943 року, про що вказано і у Книзі пам"яті Московської області. Тепер встановлено, що червоноармієць Захаров В.М. загинув у одному з запеклих боїв за село Лозуватка Онуфрієвського району у грудні 1943 року. На жаль, не відгукнувся ніхто з його можливих родичів, розшук яких протягом майже 2 років вели пошуковці.

У братській могилі у Лозуватці поховано 124 воїни Червоної Армії, які ціною своїх життів наближали визволення Кіровограда. З невідомих нам причин воєнного часу останки Захарова В.М. залишилися непохованими у полі. Тож у день 70-річчя визволення обласного центру останки червоноармійця-орденоносця Захарова В.М. під звуки салюту ляжуть у кіровоградську землю, визволення якої він теж наблизив за рахунок свого життя.


автор - Василь Даценко, історик-пошуковець



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!