Давайте мандрувати у Мармароси?!

28.06.2014–30.06.2014
28.06.2014–30.06.2014

Думаєш як провести це літо? Любителям активного відпочинку пропонують поїхати у Мармароси! Майже втрачена для широкого загалу назва «Мармарош» виникає і викликає до себе велике зацікавлення насамперед неповторними горами та недоторканою природою цього карпатського краю. Розташований на пограниччі, віддалений від великих центрів промисловості, головних транспортних шляхів, Мармароський масив зберігає свою окремішність і загадковість.


Якщо маєш гарний настрій, полюбляєш природу та активний відпочинок - приєднуйся до команди мандрівників і, можливо, наступна твоя подорож вже зовсім незабаром. Надсилайте листи: mikh@ukr.net Стукайте: mikh_skype. Поїздка не комерційна. Просто шукаємо гарну компанію. Орієнтовні дати: кінець червня Тривалість: 3-4 дні Орієнтовний маршрут: с.Ділове - Ялинський водоспад - полонина Лисича - г.Берлебашка - г.Піп Іван М. - г.Щербан - с.Ділове


Назва Марморош вперше з’являється в документах у 1199 році, коли ці землі входять у тісний контакт з Угорською державою. У 1386 році землі Мармарошу включені до Угорщини, як комітат Марамарош, а у 1526 р. він потрапив під владу Габсбургів; у 1553 р. цісар Фердинанд І приєднав його до Семигороддя (Трансильванія). Після І Світової війни у 1918-20 рр. Мармарош був розділений між Чехословаччиною та Румунією. У новій країні Мармарош став частиною Підкарпатської Руси – української національно-територіальної автономії Чехословаччини. У 1939 р. ця ж частина увійшла до молодої держави Карпатська Україна зі столицею в Хусті. У 1939-44 рр. він потрапив до складу Угорщини. Взимку 1945 року закарпатські українці перебрали адміністрацію Сиготу та навколишніх українських сіл, одначе Мармарош був знову розділений за міжвоєнним станом, – цим разом між УРСР а Румунією.


Мармароський масив (Рахівські гори) відноситься до природно-ландшафтного регіону на пограниччі. Він охоплює масиви Гуцульських Альп і Чивчинів, однак більша його частина знаходиться в Румунії. Крім того, геологи виділяють Мармароський кристалічний масив – тектонічну зону з участю кристалічних відкладів. Тверді гірські породи роблять вузькими річкові долини та стрімкими силуети цих гір, що помітно відрізняє їх з поміж інших частин Карпат в Україні.


Фото і розповідь про гори Ігора Меліки переказала Гречка



Комментарии

Dmitro Diachuck 5 июля 2014 23:43
1
На Мармаросах дуже гарно, особливо в червні, коли пік цвітіння рододендрону!
Недавно були в поході по Мармаросах і Чорногорі:
http://gotothegoal.com/pohid-karpatami-marmarosi-chornogora/
До речі, готувалися по записах Ігора Меліки!
Ответить
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!