Історія міст і сіл Олександрійського району

27.08.2014
27.08.2014

Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського - Відділ краєзнавства, - запрошує у середу, 27 серпня о 14.00 на "Краєзнавчі студії”. Тема засідання: “Історія міст і сіл Олександрійського району”. На засіданні Краєзнавчих студій вчителі Балацький Л.Ю. (Войнівська ЗШ І-ІІІст.) та Шевцов А.О. (Куколівський НВК) представлять проект «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область», дослідження «Село Войнівка», «Село Долинське», «Село Протопопівка». На зустріч запрошені краєзнавці, співробітники архівів, музеїв, читачі бібліотеки, бібліотекарі та всі бажаючі.

Олександрійський відділ Українського географічного товариства (УГТ) розпочав роботу по населених пунктах Олександрійського району. Ця пошукова робота проводиться в рамках Всеукраїнської експедиції «Історія міст і сіл України». Навесні 2012 року була підготовлена праця про маловідоме село Долинське. Наступним було досліджене село Войнівка.

В процесі пошукової роботи було з’ясовано, що на території Войнівської сільської ради знаходиться 44 кургани (з 244 в районі). Всі вони перебувають в різному стані, але їх треба оберігати. Також в результаті пошуків було остаточно затверджено дату заснування села – 1763 рік (за В.Нікіфорим «Очерки Александрийского уезда…» на ст.75). А першими на це звернули увагу П.Руденко та В.Гоголєва. Слід визнати, що сучасне село Войнівка в минулому складалося з трьох окремих поселень. Це добре видно на карті генерального межування ХІХ ст. Назва села Войнівки походить від прізвища офіцера Воіновича О.А., який був і першим землевласником села. А повторно назву села Войнівка повернув С.М.Канівальський.

Зараз всім добре відома станція Користівка, але не всім відомо, що до середини 70-х років існувало село Користівка. А назву воно отримало від річки Користівка (або яру). Зараз в цьому ярі (або балці) є чотири ставки, а колись був один. А найбільшу допомогу з дослідження історії села надала войнівський бібліотекар Гоголєва Варвара Кирилівна. За допомогою вчителя історії Риженка В. І. була підготовлена робота по селу Протопопівка. Вчителі Куколівського НВК (керівник Шевцов А.О.) завершили роботу по с. Куколівка.



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!