Моє ім’я - Жінка!

25.11.2014
25.11.2014
Музей мистецтв
Кропивницький, вул. В.Перспективна, 60

У вівторок, 25 листопада 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки «Моє ім’я - Жінка!».
Виставка приурочена Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Співорганізаторами виставки є Кіровоградська обласна благодійна організація «Відкрите серце» за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Позитивні жінки» в рамках кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

З 25 листопада по 10 грудня проходять 16 днів активізму проти гендерного насильства, що стали щорічною кампанією для привернення уваги до глобальної проблеми насильства над жінками. Згідно з даними ООН, 70% жінок у всьому світі протягом свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства, причому найчастіше їх і звинувачують у тому, що сталося. Домашнє насильство є однією з найпоширеніших форм насильства над жінками – в Україні щороку фіксується понад 100 тисяч випадків насильства в родинах.

Основу експозиції складають фотороботи, автором яких є Аліна Ярославська - відома громадська активістка, фотограф. Аліна Ярославська сама зазнавала усіх видів насильства по відношенню до себе, тому як ніхто розуміє, якою незахищеною та вразливою буває жінка, коли вона залишається один на один зі своєю проблемою. Аліна Ярославська: "Всі фотороботи, які увійшли до складу цієї експозиції, не є постановочними, вони створені з повітря і вогню, з води і землі, я можу бути різною". «Я мінлива, як небо під час заходу сонця, і стала як земля, на якій ти народився».

«Жінки, зображені на світлинах, теж різні. Але не залежно від того, чим ти займаєшся, чим цікавишся, яку соціальну роль виконуєш, ти завжди маєш право і силу змінити своє життя, якщо воно тебе не влаштовує. Це не означає буквально, що потрібно покинути чоловіка тільки через те, що він вважає, що твій прямий обов’язок – готувати, прибирати, народжувати дітей і доглядати за ними. Це означає, що потрібно любити себе, дозволити собі відпочивати, мати право на власну думку, на власний щоденний розпорядок життя, на зустрічі з подругами, на покупку якоїсь милої дрібнички. Прості на перший погляд речі, але з них складається якісне життя. Значно складніше, коли відчуваєш на собі фізичне чи сексуальне насильство. Це залишається з тобою назавжди».

В експозиції представлені також живописні роботи з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею, на яких представлені жіночі образи. Жіночий образ завжди хвилював митців протягом всієї історії. Жіночність, чуттєвість, краса, ніжність - це неповний перелік характерних рис, які притаманні представницям слабкої половини людства.

Переглядаючи роботи художників в жанрі портрету помічаємо, що жіночий образ зустрічається частіше ніж чоловічий. Можливо це тому, що жінці приділялося більше уваги, тому що художниками були колись переважно чоловіки. А можливо тому що жінка завжди була ідеалом свого часу. Вона завжди вболівала однаково і за долю своєї сім’ї і за доля Всесвіту. Суспільство не може гармонійно розвиватися, просуваючись до більш високого рівня, якщо в ньому принижена роль жінки і не збалансоване співвідношення двох взаємодоповнюючих початків - чоловічого і жіночого



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!