«Моє ім’я – Жінка!»

26.11.14, 16:00

25 листопада в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки «Моє ім’я – Жінка!» до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Співорганізаторами виставки є Кіровоградська обласна благодійна організація «Відкрите серце» за підтримки Всеукраїнської благодійної організації «Позитивні жінки» в рамках кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

25 листопада 2000 року Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

З 25 листопада по 10 грудня проходять 16 днів активізму проти гендерного насильства, що стали щорічною кампанією для привернення уваги до глобальної проблеми насильства над жінками. Згідно з даними ООН, 70% жінок у всьому світі протягом свого життя зазнають фізичного чи сексуального насильства, причому найчастіше їх і звинувачують у тому, що сталося. Домашнє насильство є однією з найпоширеніших форм насильства над жінками.В Україні щороку фіксується понад 100 тисяч випадків насильства в родинах. Основу експозиції складають фотороботи, автором яких єголова правління Кіровоградської обласної благодійної організації «Відкрите серце», фотограф, громадський діяч Аліна Станіславівна Ярославська.

Аліна Станіславівна займається фотографією з 2011 року. У 2012 році за її ініціативи в обласному художньому музеї було відкрито соціальний проект «Зупинимо туберкульоз в Україні», у 2013 році – виставку про ВІЛ - позитивних жінок лідерів, які роблять вагомий вклад в подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні «+Жінка=Життя». А в соціальному проекті «Шлях до милосердя» (2013 р.) саме її фотороботи склали основу експозиції, яка присвячена людям, що потребують паліативної допомоги та відкривалася на підтримку створення хоспісу в Кіровоградській області.

Аліна Ярославська сама зазнала усіх видів насильства по відношенню до себе, тому, як ніхто розуміє, якою незахищеною та вразливою буває жінка, коли вона залишається один на один зі своєю проблемою.

«Всі фотороботи, які увійшли до складу цієї експозиції, не є постановочними, вони створені з повітря й вогню, з води і землі, я можу бути різною. «Я мінлива, як небо під час заходу сонця, і стала як земля, на якій ти народився».

Аліна Ярославська: «Жінки, зображені на світлинах, теж різні. Але не залежно від того, чим ти займаєшся, чим цікавишся, яку соціальну рольвиконуєш, ти завжди маєш право і силу змінити своє життя, якщо воно тебе не влаштовує. Це не означає буквально, що потрібно покинути чоловіка тільки через те, що він вважає, що твій прямий обов’язок – готувати, прибирати, народжувати дітей і доглядати за ними. Це означає, що потрібно любити себе, дозволити собі відпочивати, мати право на власну думку, на власний щоденний розпорядок життя, на зустрічі з подругами, на покупку якоїсь милої дрібнички. Прості на перший погляд речі, але з них складається якісне життя. Значно складніше, коли відчуваєш на собі фізичне чи сексуальне насильство. Це залишається з тобою назавжди».

Чи багато жінок знають про свої права? Чи багато жінок знайомі з Конвенцією з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок? Згідно цьогорічної доповіді Міністерства соціальної політики України про виконання Конвенції, лише 39% знають, що вони законодавчо захищені від сексуальних домагань на робочому місці; 36% - що законодавчо заборонено фізичне насильство; 33% - що заборонено сексуальне насильство; 29% - про заборону психологічного насильства; 23% - про заборону економічного насильства в сім'ї. Україна наразі перебуває на підготовчому етапі до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської Конвенції).

«Перед нашою країною наразі стоїть дуже багато викликів. Серед них – і створення такого соціального простору, в якому б не було місця насильству взагалі, і насильству над жінками зокрема. Керуючись цією метою, Україна в 2011 році в числі 17 інших країн приєдналася до Стамбульської Конвенції. І тепер ратифікація цього документа є частиною наших міжнародних зобов’язань».

На виставці представлені також живописні роботи з фондового зібрання обласного художнього музею, які розкривають тему жіночих образів.

Жіночий образ завжди хвилював художників протягом всієї історії. Жіночність, чуттєвість, краса, ніжність - це неповний перелік характерних рис, які притаманні представницям слабкої половини людства.

Переглядаючи роботи художників в жанрі портрету помічаємо, що жіночий образ зустрічається частіше ніж чоловічий. Можливо це тому, що жінці приділялося більше уваги, тому що художниками були колись переважно чоловіки. А можливо тому, що жінка завжди була ідеалом свого часу. Вона завжди вболівала однаково і за долю своєї сім’ї, і за долю Всесвіту.

Суспільство не може гармонійно розвиватися, просуваючись до більш високого рівня, якщо в ньому принижена роль жінки і не збалансоване співвідношення двох взаємодоповнюючих початків - чоловічого і жіночого.

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми привернемо увагу громадськості до проблеми боротьби за ліквідацію насильства відносно жінок.

Тетяна Костенко, науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!