Виставка «Провісник незалежної України»

31.08.2021
31.08.2021
Бібліотека ЦДПУ ім. В.Винниченка
вул. Шевченка, 1, м.Кропивницький

Виставка одного твору «Провісник незалежної України» на абонементі мистецького факультету бібліотеки педагогічного університету присвячена головній пісні нашої країни — Державному Гімну.

Кілька цікавих фактів про Державний гімн:

- У 1862 році на вечірці в Павла Чубинського — етнографа, фольклориста і поета — сербські студенти, що навчалися в Київському університеті, співали патріотичну пісню. Чубинському вона дуже сподобалася і надихнула його до написання власної пісні «Ще не вмерла Україна».

- 10 березня — День Державного Гімну України. Цього дня 1865 року в польському місті Перемишль уперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» .

- Музична редакція Державного Гімну була затверджена Верховною Радою України 15 січня 1992 року. Закон «Про Державний Гімн України» на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» парламент України ухвалив 6 березня 2003 року.

На виставці представлені партитури та голоси Державного Гімну України для середнього та малого складів духового оркестру та партитура та голоси для великого складу духового оркестру на музику Михайла Вербицького, видавництва «Музична Україна» 1993 року.

Запрошуємо ознайомитися з виставкою, щоб ще раз переконатися: час минає, а все, що талановито закарбовано в слові, залишається з нами та залишиться після нас!



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!