Це моя Україна

23.01.15, 18:00

Мало знайдеться країн в світі, які мають подібні свята, що пов’язані з об’єднанням країни…..

7 листопада 1917 року в результаті ухвалення ІІІУніверсалу Центральної Ради була проголошена Українська Народна республіка, до складу якої увійшли 9 українських губерній. Під впливом цих подій в жовтні 1918 року у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено Західноукраїнську Народну республіку. З того часу велися переговори про втілення ідеї єднання.

Отже День Соборності України був проголошений 22 січня 1919 року підписанням Акту злуки Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою, який був ратифікований наступного дня Всеукраїнським трудовим конгресом як «Універсал Соборності».

Саме зараз, як ніколи в новітній історії України держава потребує єднання. Об’єднання зусиль душ і сердець у боротьбі з жорстоким і цинічним агресором, який перейшовши кордон ставить під питання існування держави Україна, а значить наше з вами майбутнє, та що говорити, наше з вами життя.

Виставка - «Це моя Україна!», що розпочала свою роботу 22 січня 2015 року в стінах Кіровоградського обласного художнього музею, це ще одна спроба єднання країни, а саме єднання мистецтвом, творчістю талановитих митців.

На виставці «Це моя Україна!» до огляду кіровоградців представлені роботи пейзажного живопису з фондового зібрання музею. Це, насамперед, твори відомих майстрів пензля О. Фойницького, П. Покаржевського, М. Глущенка, які передають багатогранне розмаїття різних регіонів нашої країни, зокрема: заходу та півдня: Карпат, Одещини, Криму.

Подальша розповідь про Україну представлена в роботах П.Шигимаги, Л. Орлика Д. Фіщенка, які презентують в своїх творах степову Україну: Слобожанщину та Центральну Україну: степи Харківщини та лани Кіровоградщини.

Художники П. Сабадиш та А. Кашшай представляють в експозиції краєвиди свого рідного Закарпаття.

Роботи майстрів пензля М.Тодорова, Ф.Захарова, К. Прохорова приваблюють увагу відвідувачів яскравими пейзажами приморської Одещини та Криму.

Особливе місце в експозиції займають твори В. Патика, В.Чегодара, С. Шишка, які звертають увагу глядача на могутність та велич головної, однієї з найбільш спокійних і величних рівнинних річок України Дніпра, неповторність та ошатність столиці нашої країни, міста Києва.

Центральне місце в експозиції займає робота С. Антонюка «Хліб України», яка виступає об’єднуючим фактором, тому що саме хліб є одним із символів незалежної України.

Насамкінець хочеться відзначити, сьогодні наша країна єдина як ніколи. В єднанні, в соборності наша сила і наша з вами майбутня перемога. Таким чином, Акт возз’єднання став символічним знаком прагнення єдності, тому день 22 січня по праву займає одне з найголовніших місць в новітній українській історії державотворення.

Микола Правда – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!