Кіровоградщина: де відпочити на травневі свята?!

26.04.13, 12:56
Ви вже нишпорите сайтами Інтернет-магазинів у пошуках кросівок на зручній підошві або ж приміряєтесь до нової моделі рибальського вудила? Весна надходить – хоч і повільним кроком, на милицях, але зовсім скоро однаково всім стане парко у своїх одежах і помешканнях, міркує Валентина Головань у статті "Кіровоградщина Актуальні маршрути вихідного дня"

Відтак, прогнозуючи гострий інтерес трудового народу до відпочинку на природі, вона пропонуємо невеличкий перелік мальовничих місць Кіровоградщини, де можна відпочити всією сім’єю, не ризикуючи натрапити на стихійні смітники або потрощені альтанки. А ми на сайті tusovka доповнили той перелік місцями саме у Кіровограді - для найбільш зайнятих чи лінивих :-)

Кіровоградський дендропарк

Цей острівець природи було закладено на 44 гектарах землі на околиці Кіровограда у далекому 1958 році. Основну його площу складають зелені насадження (близько 50 видів дерев та кущів) та ландшафтні куточки, решта - відведена під атракціони, майданчики літніх кафе, приміщення ресторанів, поле для гри в пляжний футбол, зоомістечко, а також численні дитячі ігрові майданчики. Щовесни парк вітає городян неймовірною кількістю голандських сортових тюльпанів (в цьому році їх число зросло до 500 тисяч), протягом теплого сезону їх варту на клумбах несуть вже нарциси, троянди, іриси, флокси, чорнобривці тощо. Алеями парку лунає музика – улюблені композиції із дитинства та молодості наших батьків, дідів і бабусь…Дендропарк є найпопулярнішим місцем відпочинку як молоді, так і родин із дітьми або літніх людей. Тут регулярно оновлюється репертуар літнього кінотеатру, влаштовуються гучні народні гуляння, дискотеки та концерти з нагоди відзначення великих світських і релігійних свят. Для малечі й підлітків організовуються спортивні змагання, шоу клоунів та великих ляльок, фестивалі, конкурси краси. Серед найбільш видовищних заходів варто згадати частування гігантським короваєм (до дня міста), дискотеку мильних бульбашок, вогняне шоу та концерт артистів-ілюзіоністів, парад наречених.


Міський сад у Кіровограді

Після суботника, який відбувся днями у міському саду, відпочивати тут - одне задоволення. Парк Перемоги, або Міський сад існує вже більше 200 років. Розташований уздовж річки Сугоклея і водосховища. Останнім часом щодо нього ведеться дуже багато суперечок, пов'язаних з приватизацією землі, але доки парк не є приватною територією і доки там залишилися красиві куточки природи, радимо його відвідати. У Горсаду можна помилуватися первоцвітами, а влітку - викупатися в річці. На набережній, облагородженій пару років назад, розташований ресторан "Тиха Гавань".

Джерело Блаженого Данііла

За переказами, жителі теперішнього міського району Велика Балка в Кіровограді зазнавали труднощі з питною водою - не було поблизу відповідного джерела, і за водою доводилося ходити на велику відстань. З цією проблемою вони і звернулися до блаженного Данила. Три дні, стоячи на камені, возносив він молитву до Бога, після чого, до радості всіх, забив із землі джерело цілющої води. Багато людей, вживаючи цю воду, отримували полегшення або повне зцілення від недуг, що мучили їх. У наш час тут побудована каплиця, є купіль (дитяча і доросла купальня), дві кабінки для переодягання, а також збираються пожертвування на споруду біля джерела храму. До джерела приїжджають паломники з різних країн і отримують зцілення від благодатної води.

Алея Авіаційної слави біля Льотної Академії

Алея авіаційної слави - це виставковий простір між вулицею Короленко і ДК «Авіатор», де розміщений історично-декоративний парково-музейний комплекс, що розкриває столітню історію авіації Кіровоградщини. Тут встановлені з десяток завойовників піднебіння, а також є окремий музей просто неба – на території аеродрому. Алею було закладено 8 вересня 2010 року - в день 100-ліття першого польоту в небі Єлисаветграда. Про це свідчить символічна «точка зльоту», виконана у формі фортеці. Алея вже стала майданчиком для експонатів літаків Ан-24, Як-40, Іл-28, Міг-21, а також стендів і  скульптур, наприклад, скульптури військового льотчика, які пов'язані з авіаційною історією міста.

Ковалівський парк

Ковалівський парк (раніше парк Леніна), знаходиться біля музично-драматичного театру - на початку вулиці Дворцової у мікрорайоні Ковалівка (між вулицями Фрунзе, Медведева і Орджонікідзе). Площа парку - ледь більше восьми гектар, на даний момент огороджена забором із кількома входами по кутах чотирикутника, форму якого має парк. На території парку знаходяться декілька пам'ятників, у тому числі пам'ятник Леніну, а також  будівля обласної філармонії, яка примикає до парку з боку вулиці Медведева. У парку  є дитячий майданчик, постійно проводяться міські і державні свята, народні гуляння, всілякі розважальні заходи. Сам парк був розбитий в 50-і роки XIX століття по розпорядженню військового командування. Раніше тут був плац для юнкерів кавалерійського училища, циклодром для велосипедистів. Кожне літо в парку проводилися військові збори. За часів СРСР в парку встановили один з перших в союзі пам'ятників вождеві світового пролетаріату (скульптор М. Р. Манізер). У парку росте клен, кінський каштан, липа, ялина, влітку працює фонтан.


Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!