Лілія Сорока: «У дитячому садочку ми покращуємо здоров’я хлопчиків та дівчаток»

08.06.13, 9:00

Вихованці садка
Вихованці садка
Не так давно дошкільна освіта для маленьких українців стала обов’язковою. Відтоді дитина може отримувати дошкільне виховання у сім’ї лише до досягнення п’ятирічного віку, а далі держава має забезпечити малюкам обов’язкову дошкільну освіту. Щоб розповісти про досвід роботи органів влади у цьому напрямку на Кіровоградщині, ми запросили до розмови Лілію Сороку, керівника спеціального дошкільного закладу «Краплинка», в якому виховують діток із вадами зору.

Наша розмова із Лілією Юріївною почалася з того, що ми окреслили акценти, котрі стоять у системі дошкільної освіти в Україні. Перше за все, це акцент на особистісному підході до виховання дітей, що відповідає і сучасним підходам у галузі освіти на європейському та світовому рівні, і має на меті перетворити малюків на життєздатних, свідомих та креативно мислячих людей.

Зрозуміло, що така робота повинна починатися із раннього дитинства, оскільки саме у цей період закладається фундамент світобачення, формуються уявлення дитини про свої права та обов’язки, засвоюються моральні правила та норми, розвивається поведінка.

- Якщо раніше батьки та педагоги сприймали дошкільний заклад як інституцію, відповідальну лише за здоров’я та підготовку дитини до школи, то сьогодні ситуація змінилася, - каже Лілія Сорока. – Нині поряд із традиційними аспектами діяльності дитячих садків все більш важливою стає соціалізація дитини, адаптація її до реалій життя, розвиток її особистісних рис та відчуття значущості у світі. На це спрямовані і чинні програми розвитку дитини «Я у світі» та «Впевнений старт», якими керуються у своїй роботі педагоги нашого закладу.

Вихованці садка
Вихованці садка
До речі, треба сказати, що у дитячому садку «Краплинка» педагогічний колектив дуже досвідчений – серед двадцяти шести педагогів двадцять три мають вищу освіту, а тифлопедагог В.Рогач свого часу брала участь у розробці корекційної програми, за якою досі працюють спеціальні (для слабозорих дітей) дошкільні заклади України.

Крім того садок тісно співпрацює з лабораторією тифлопедагогіки  Київського Інституту спеціальної педагогіки НАПМ України.  В цьому році тифлопедагоги закладу Аляб’єва Т.В., Рогач В.Д. та Рогач В.О. проводили корекційну роботу з вихованцями за інструктивно-методичними матеріалами, запропонованими фахівцями  інституту та приймали активну участь у всеукраїнському обговоренні програмно-методичного забезпечення діяльності тифлопедагога.

Садочок «Краплинка» має статус спеціального, адже тут перебувають дітки із різними вадами зору. Враховуючи те, що 25% дітей в Україні мають проблеми із зором, батькам треба пам’ятати, що цю хворобу краще попередити, аніж потім її лікувати. Тож огляд очей і перевірку зору слід робити ще немовляті, у перший же місяць після народження, і постійно контролювати стан зору, перевіряти його та тренувати малюка. Якщо ж у дитини є вроджені патології чи, не зважаючи на лікування, зір дитини не покращується, слід віддавати малюка до такого дитячого садка, як «Краплинка», куди кіровоградські дітлахи потрапляють за направленням лікаря і після проходження медико-педагогічної комісії.

- Якщо говорити мовою цифр, то у нас сьогодні 152 дитини, і групи у садку переповнені. Ми виховуємо і лікуємо півсотні діток із косоокістю, понад три десятки малюків із далекозорістю, двадцять п’ять мають астигматизм і ще три десятки – інші вади зору, – розповідає Лілія Сорока. – Крім того зазвичай дітки, які мають проблеми із зором, потребують уваги логопедів та психологів, тому корекційно-реабілітаційна робота у нашому садку ведеться комплексно, і спрямована на загальне покращення здоров’я дітей.

Спортивне свято
Спортивне свято
У «Краплинці» створено сприятливі умови для максимального інтелектуального, психічного та фізичного розвитку, а також стану зору вихованців. Зрозуміло, що при багатьох хворобах зору повного одужання можна досягти лише при умові ранньої діагностики і лікування, тому переважної більшості дітей, що перебувають у садочку і регулярно займаються в ортоптичному кабінеті, зір або значно покращується або повністю відновлюється. І це при тому, що лікування для вихованців закладу є повністю безкоштовним.

- Особливістю нашого садка є комплексний медико-педагогічний вплив, адже на базі садочка працює  постійно діючий ортоптичний кабінет, де медичні сестри дитячої лікарні щоденно за допомогою різних апаратів лікують зір діткам віком від двох до семи років, - розповідає Лілія Сорока. – Наприклад, «імпульсним спалахом» лікують далекозорість, астигматизм та амбліопію, а кольоростимулятор «АСО-2» допомагає при лікуванні короткозорості. Є у нас і амбліотренер, м’язотренер та багато інших апаратів, які допомагають досягти позитивної динаміки у лікуванні слабозорих дітей.

Сьогодні існують лікувальні апарат такі, як амбліокор, які дають гарний  рівень корекції зору, але  висока вартість  не дозволяє придбати  їх для лікувальної бази закладу. Ми разом з батьківським комітетом звернулись за допомогою до обласної влади.  В результаті вихованці нашого закладу протягом 2012 року мали змогу проходити благодійне безкоштовне лікування на апараті амбліокор в медичному центрі «Ацинус» і  12 діток з тяжкими патологіями покращили зір.  Нещодавно наш садочковий лікувальний  кабінет поповнився  двома новими апаратами, які були придбані за нашим клопотанням в управління освіти  за рахунок державних коштів.  Дітям лікування подобається, адже проходить воно у формі гри. Крім того у вересні минулого року ми відкрили кабінет фізіотерапевтичних процедур, де дипломований спеціаліст  медична сестра фізіотерапії Катречко І.В. укріплює імунітет наших вихованців за допомогою фіто-інгаляцій, тубус-кварца, УВЧ-процедур, магнітотерапії та ін.

Звичайно, хотілося б поновити лікувальні  апарати, адже більшість з них були куплені багато років тому.  Крім того існує потреба у спеціальних лікувальних комп’ютерних програмах, які суттєво допомагають у роботі ортоптичного кабінету. Адже малюки потребують корекції вад зору у тому числі за допомогою розвиваючих ігор та спеціальних програм, які перетворюють лікування на захопливу гру.

Спортивне сімейне свято
Спортивне сімейне свято
Завідувач садка каже, що нині за підтримки батьківського комітету заклад придбав для роботи із дітками мультимедійний проектор, який дозволяє транслювати зображення у великому розмірі на екран, і ці картинки можуть бачити більше діток, а не лише ті, які сидять поруч із монітором комп’ютера.

Для успішного й стабільного функціонування дитячого садка одного професіоналізму працівників замало. Потрібна ще й гарна матеріально-технічна база. І тут влада не залишилась байдужою до потреб закладу. За державні кошти  протягом двох останніх років було встановлено електроопалення в кабінеті психолога (це дозволило проводити індивідуальні та підгрупові заняття з вихованцями ) та методиста ( маємо змогу проводити семінари, та тренінги для підвищення педагогічної майстерності). На харчоблок придбано електроплиту з духовою шафою, встановлено нову вентиляційну систему, відремонтовано електросковорідку.

В результаті меню стало більш різноманітним, страви смачнішими, а праця кухарів – більш комфортною.  Цієї зими аварійні ситуації з системою опалення не були рідкістю. Не оминуло це лихо й наш садочок. Але, дякуючи оперативній реакції управління освіти, порив було ліквідовано за два вихідні дні  і батьки та вихованці навіть не дізнались, що мала місце аварійна ситуація.

Допомагають закладу і благодійники. Так завдяки Жеменюку О.В., представнику народного депутата В.В. Януковича, малеча мала безкоштовні солодкі подарунки на новорічні свята, а напередодні оздоровчого періоду –  чудовий річковий пісок в пісочницях на ігрових майданчиках.

Благодійна організація з Німеччини, що співпрацює з міською психолого-медико-педагогічна комісією, вже другий рік поспіль забезпечує наших вихованців безкоштовними окулярами, які виготовлені за індивідуальними рецептами та корекційно-розвивальними іграми для виховної роботи в групах.

Виступає ляльковий театр
Виступає ляльковий театр
- Сьогодні у нашому суспільстві широко обговорюється можливість інклюзії дітей із особливими освітніми потребами у повсякденне освітнє середовище, - зазначає Лілія Сорока. – І я повинна сказати, що завдяки злагодженій роботі усіх медичних та педагогічних працівників садочка наші випускники підготовлені до навчання у звичайних загальноосвітніх школах, і почуваються там досить комфортно.

Наостанку скажемо, що обов’язкова дошкільна освіта для дітей п’ятирічного віку в Україні проходить переважно у формі гри, яка має підготувати дітей до самостійності, навчити поводитися у колективі, спілкуватися та дотримуватися певних правил поведінки. Досі ніяких документів про отримання дітьми дошкільної освіти профільне міністерство не вимагає, але батьки і самі мають розуміти, що дошкільна освіта дає дитині змогу підготуватися до школи морально. Погодьтеся, що першокласники, які плачуть на Першому дзвінку, коли потрібно відійти від мами чи тата, не такі щасливі, як їх задоволені усміхнені однолітки!




  • Дитяче свято
  • Вихованці садка
  • Вихованці садка
  • Вихованці садка
  • Спортивне свято
  • Спортивне сімейне свято
  • Спортивне сімейне свято
  • Спортивне сімейне свято
  • Виступає ляльковий театр
  • Діти малюють німецькою крейдою
  • Нове обладнання
  • Нове обладнання
  • Кабінет для інгаляцій
  • Інгалятор у вигляді паровоза
  • Лаборант садка
  • Психолог садка
  • Методист садка
  • Лілія Сорока

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!