Рухайся зі смаком! Мандруй Світловодським краєм!

09.07.13, 12:00
автор фото - Ася Цуркан
автор фото - Ася Цуркан

Відпочинок буває різним. Все залежить від особистих вподобань та фінансових можливостей. Буває так, що ці самі вподобання ну ніяк не співпадають з фінансовими можливостями, тож доводиться шукати компроміс. Скажімо, маєте ви кілька вихідних, а куди поїхати не знаєте. Для цього існують найрізноманітніші маршрути вихідного дня. Витрат мінімум – задоволення максимум. Один із варіантів – подорож по Світловодському району.

З чого почати? Найприємнішим сюрпризом для вас та ваших дітей стане приватний зоопарк «Ахрика», що знаходиться у селі Озера і належить місцевому фермеру Олександру Швецю. З нього і варто розпочати свою подорож. Цей зоопарк розташований на території колишньої закинутої птахофабрики, а назва «Ахрика» з’явилася тому, що з вивіски «Птахофабрика», яка до цих пір красується при в’їзді в зоопарк, повипадали літери. Тож, вийшла пречудова назва. До речі, вхід у зоопарк є безкоштовним, його можуть відвідувати всі бажаючі сім днів на тиждень. Очевидно, що благодійні кошти, які всі бажаючі можуть кинути у спеціальну скриньку, навіть мінімально не покривають витрати, пов’язані з утриманням такої кількості звірів. Тож, варто подякувати місцевому фермеру, який створив цей зоопарк та взяв на себе фінансування.

Судячи з вигляду звірів, вони завжди нагодовані та доглянуті. А це рідкість для сучасних зоопарків. То кого ж там можна побачити? Пітонів, левів, леопарда, ведмедів, вовків, лисиць, страусів, бізонів, мавп, черепах, крокодила, верблюдів, рись, леопарда. І це, повірте, ще не всі представники тамтешнього тваринного світу. Деяких з них можна погладити та погодувати. Це приносить неабияке задоволення, особливо дітям. Але тут варто бути обережним та уважним. Занадто активні мавпи, наприклад, можуть схопити вас за руку, у якій буде щось смачненьке і навіть вкусити. Одним словом, перших вражень від подорожі у Світловодський район буде більше, ніж достатньо.

Заряджені позитивною енергією, можете рушати далі. За кілька кілометрів від зоопарку знаходиться пам’ятка архітектури – Спасо-Преображенський храм. Він розташований в сусідньому селі Талова Балка. Храм побудований в 1806 році на кошти першого землевласника села – Федора Артемовича Боровського. Діючою церква була до 1920-х років потім була закрита богоборцями і використовувалася, як склад. Сьогодні храм знаходиться у стані реставрації силами братії чоловічого монастиря, що створився при ньому. Сама по собі споруда має позитивну енергетику, а мальовничі пейзажі довкола додають храму таємничості та відчуття спокою.

До речі, в рамках туристичного маршруту, представники чоловічого монастиря можуть організувати смачний обід із самостійно вирощених екологічних продуктів. Такого не купиш в магазині і не скуштуєш в ресторані. На свіжому повітрі можна поласувати борщем, домашнім хлібом, варениками, кисломолочними продуктами та іншим. А після трапези можна перепочити на березі одного з трьох озер, що розташовані неподалік. Пляжі там чисті, а вода досить прозора аби не боятися гарненько у ній похлюпатися у літню спеку.

Якщо ви подорожуєте не кваплячись, діло йде до вечора, а повертатися додому ви ще не плануєте, заночувати можна на одній із баз відпочинку на березі Кременчуцького водосховища. Їх у Світловодському районі більш, ніж достатньо. Різні умови – різні ціни. Є бази відпочинку прямо у лісі, природно-заповідній зоні. Там немає світла, але є все для того, щоб злитися із природою. Інші мають абсолютно все те, до чого ви звикли вдома. Ціна різноманітна. Най економніший варіант – 40 грн., один з найдорожчих – 800 грн. Обирати вам та вашому гаманцю.

Далі можна помандрувати до Світловодського міського краєзнавчого музею. Там вам кваліфіковано та цікаво розкажуть про історію та археологію краю. Потім варто відвідати Кременчуцьку ГЕС, щоб на власні очі побачити незабутнє видовище – шлюз, дамбу, водосховище, що стримують могутнє водне полотно. Далі, натхненні природною силою води, рушайте до місцевого яхт-клубу. Ну а далі, що забажаєте. Катання під вітрилами, на військовій техніці БРДМ, БТР, на теплоході, ночівля на яхті, риболовля. Все це для вас організують привітні люди. Тут можна буде оцінити кухню Придніпровського краю: ароматна рибна юшка, риба гарячого копчення, шашлик та багато іншого стануть прекрасним завершенням вашої подорожі. Повертатиметеся ви з приємним поєднанням втоми та відчуттям того, ніби вже сто років не були вдома. На згадку залишаться ваші усміхнені обличчя на фото, що прикрасять сімейний альбом.   

Довідка: Світловодськ – місто обласного підпорядкування, адміністративний і промисловий центр. Місто розташоване в північно-східній частині Кіровоградської області на Кременчуцькому водосховищі на відстані 320 км від Києва. Населення – 48 тис. жителів.   

текст і фото - Ася Цуркан,
для журналу "Кіровоградський Форум"


Окрема подяка - туристичним агенціям "Від краю до краю" та "Гелонія тур", які організували поїздку!!!




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!