Вогні приморського міста Сергія Дриги

12.09.13, 14:25
автор - Сергій Дрига
автор - Сергій Дрига

Сергій Алімович Дрига – не просто талановитий художник. Він – художник унікальний, зі своїм неповторним творчим «Я», майстер, роботи якого відрізняються від картин інших художників оригінальною технікою,  неймовірно яскравою (інколи – вогняною) кольоровою гаммою, феєрверком виплеснутих на полотно почуттів та безмежним польотом фантазії. 



Роботи Сергія Дриги неодноразово презентувались і в країнах далекого зарубіжжя, серед яких – Болгарія, Бельгія, Нідерланди. Багато картин художника стали складовою чисельних приватних колекцій у країнах Європи,  США та Ізраїлю.

Сергій Дрига створив цілу серію картин, на яких перед нами постає загадкове і таємниче «Місто Д», назву якого сам автор розшифровує як «Місто Дриги», або – «Місто Дитинства».  Воно виникло у свідомості художника  під впливом побаченого і відчутого. Комусь із нас воно нагадає Одесу, другому – Венецію, третьому – щось інше. Важливим є і те, що у картинах даного спрямування відчувається любов майстра до старих куточків міста, старої архітектури, та взагалі - всього архаїчного, що приречене на знищення невблаганним наступом цивілізації.

Але головним фактором, який відрізняє творчість Сергія Дриги,  є те, що практично усі його твори вписуються у такі визначення як «оптимістичний пейзаж» та «мажорний живопис».  Адже всі вони – сонячні, оптимістичні, заряджають відвідувача позитивною енергетикою, створюють відповідний настрій, змушують пробудити власну фантазію і уяву, одним словом – виконують функцію такого важливого у нас час антидепресанта.

Для кіровоградців знаковими є виставки Сергія Алімовича Дриги в 2011 році в галереї «Єлисаветград» та в 2012 році в Кіровоградському обласному художньому музеї. Сергій Дрига вже є постійним учасником Великоднього благодійного аукціону  - у 2012 та 2013 роках він надавав свої твори для участі в даній акції, і кожного разу саме його роботи мали великий успіх та встановлювали рекорди з продажу.

Художник надає перевагу роботі на пленерах, розуміючи, що ніяка художня фантазія не замінить спілкування з живою природою. І все ж його роботи є унікальним синтезом реальної дійсності, віддзеркаленням почуттів, навіть - філософських роздумів художника відносно цієї дійсності, та оригінальної фантазії, завдяки якій художник ніби піднімається над повсякденною метушнею. Фахівці відзначають, що майстер талановито відображує на своїх картинах світло, воду і повітря. Важливим є і те, що все це ніби перебуває за межами конкретного часу і простору, хоча і має під собою цілком реалістичне підґрунтя.

Народився митець в 1960 році у Голованівську Кіровоградської області, потім жив та навчався у Кіровограді, але як художник сформувався в Одесі, якій не зраджує до сих пір, що дає підставу одеситам з гордістю називати його одеським художником. В 1980 році Сергій закінчує Одеське державне художнє училище імені Грекова і розпочинає активну участь  у виставках різного рівня – всеукраїнських, всесоюзних, міжнародних.
 
Серед найбільш значимих в житті Сергія Алімовича виставок, що відкрили його для людей як майстра високого рівня, можна відзначити Міжнародну виставку «Нева-95» (Петербург, 1995), Міжнародну виставку «Марина-96» (Одеса, 1996), персональні виставки в одеській Морській галереї та галереї «На Уютной». Художник декілька разів отримував призові міста на міжнародній бієнале «Марина», зарекомендувавши себе чудовим мариністом.

На виставці, що відкрилася в обласному художньому музеї, представлено тридцять робіт художника, подарованих у жовтні минулого року під час візиту співробітників обласного художнього музею до його майстерні. Автор навіть надав можливість кіровоградським музейникам відібрати картини відповідного тематичного спрямування. Таким чином, діючи  в кращих традиціях благодійницької діяльності, художник-меценат не на словах, а на ділі, проявляє почуття патріотизму до своєї малої Батьківщини – Кіровоградщини, що є гарним прикладом для наслідування.

Частина з представлених робіт розкриває романтику приморського міста, часто – вечірнього, або навіть – нічного, осяяного світлом міських ліхтарів та світла, що лине  з вікон будинків. Серед таких картин – «Одеський трамвай» (1999), «Вогні Валкенбурга» (1999), «Ранок у Антверпені» (1999), «Біле місто» (1999), «Коли місто спить» (1999), «Сузір’я дахів» (2001),  «Палітра міста» (2001), «Місто йде під дахи» (2001), «Незнайомі рідні вогники» (2001), «Господарі дахів» (2005), «Чаклунка ніч» (2005), «Веселка південної ночі» (2005), «І падав в Одесі сніг» (2007) та інші.

Одою красі, тиші і спокою можна вважати картини «Холодний ранок» (1999), «Осінній блюз» (2002), «Вілковські яблуні» (2003), «Натюрморт з яблуками» (2005), «Березневий день» (2010), «Оксамитова тиша» (2010).  Окрасою виставки стали і такі картини майстра як – «Жінка» (1995), «Холод самітності» (1996), «Донька трактирника» (1999), «Протиріччя карнавалу» (1999), «Поєдинок» (2005), «До Сонця» (2011). Деякі з них пронизані не стільки романтичним, скільки – філософським сприйняттям дійсності. Ну, а загальну атмосферу свята та радісних спогадів, пов’язаних з дитинством,  передають картини «Свято дитинства» (1999) та «Різдвяна гостя» (1999).

На виставці також представлений цікавий ілюстративно-інформаційний матеріал, який знайомить відвідувача музею з етапами творчого шляху Сергія Дриги та художньою специфікою його картин.  Під час відкриття виставки була презентована картина художника «Синьовирська галявина» (2012), створена під час Всеукраїнського пленеру у Закарпатті. Ця робота також була подарована автором та поповнила колекцію творів Сергія Дриги у фондовому зібранні обласного художнього музею.

автор - Олег Юрченко – старший науковий співробітник  Кіровоградського обласного художнього музею




  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • автор - Сергій Дрига
  • Сергій Дрига дає інтерв'ю
  • Тетяна Ткаченко відкриває виставку
  • Тетяна Ткаченко та Сергій Дрига
  • Гості виставки
  • Тетяна Ткаченко та Сергій Дрига
  • Тетяна Ткаченко, Людмила Шубіна та Сергій Дрига
  • Гості виставки
  • Гості виставки

Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!