Вперше у фестивалі “Вересневі самоцвіти” взяли участь письменники

01.10.13, 12:52

Вже 43-й рік поспіль на Хуторі Надія, що під Кіровоградом, відбулося традиційне Всеукраїнське свято театрального мистецтва “Вересневі самоцвіти”. Напередодні у Кіровоградському педуніверситеті в рамках свята відбулась творча зустріч із почесними гостями - ними стали письменник Сергій Пантюк та заступник головного редактора “Літературної України”, поет Станіслав Бондаренко. До гостей долучились також місцеві поети, координатори Кіровоградського обласного літературного об’єднання “Степ” Віктор Погрібний та Олександр Косенко. Він і розповів, чому ж почесними гостями театрального фестивалю стали літератори.

Найбільші овації зірвав Сергій Патнюк. Хоча до акторського ремесла письменник не має стосунку, артистизму йому не бракувало. Він прочитав уже давно люблені публікою «жахливчики» і «філософчики», а також прочитав уривки з роману «Війна і ми». С.Пантюк також пообіцяв, що найближчим часом вийде ще одна його поетична збірка під назвою “Мовизна”.

Наступного дня дійство відбувалося на Хуторі Надія в маєтку найвідомішого українського драматурга та письменника Івана Карпенка-Карого (Тобілевича). В офіційному відкритті свята взяли участь голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук, заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Галина Пастух, голова обласного літературного об’єднання “Степ” Віктор Погрібний, очільниця профільного управління Кіровоградської облдержадміністрації Євгенія Шустер та секретар по роботі з молодими авторами Сергій Пантюк. Також під час відкриття свята було презентовано новий логотип Кіровоградської області, приурочений до 75-річчя заснування області в нинішніх межах.

Протягом свята діяла книжкова виставка-ярмарок на якій можна було побачити не лише раритетні видання корифея українського театру, а й придбати сучасні видання провідних видавництв Кіровоградщини.

Цього року вперше у рамках «Вересневих самоцвітів» на Хуторі Надія, крім театральних майданчиків, діяв і майданчик вільної поезії – кожен охочий зміг продекламувати власні вірші та представити часточку своєї творчості. Спершу актори кіровоградського “Театру Корифеїв” декламували вірші поетів, чиє життя та творчість пов’язані з Кіровоградщиною, як от Є. Маланюка, В. Гончаренка, Б. Нечерди, Л. Народового та інших. З читанням власних творів перед слухачами виступили сучасні поети С. Пантюк, С. Бондаренко, О. Косенко, Л. Максименко, А. Корінь, А. Царук, В. Левицький, В. Погрібний, О. Архангельський, О. Полєвіна та інші. Родзинками майданчику стали бард Є. Манженко (Сталкер) та 14-річний вихованець кіровоградського літературного об’єднання “Степ” Дмитрик Литвинюк.

На головній сцені свята демонструвалися фрагменти спектаклів у виконанні провідних театрів Кіровоградщини та гостей з інших регіонів України. Варто зазначити, що напередодні свята відбувся прем’єрний показ спектаклю за п’єсою Карпенка-Карого “Хазяїн” (режисер Є. Курман), який викликав неабияке захоплення критиків та глядачів. Післяпремє’рний показ заплановано на 20 жовтня. Досягнуто домовленості між Кіровоградською облдержадміністрацією та НСПУ про подальшу співпрацю. Так, вже ведеться підготовка проведення наприкінці листопада чи початку грудня проекту “Ніч еротичної поезії у Кіровограді”.

Прес-служба НСПУ



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!