Захарівка відбила напад татар!..

15.10.13, 15:58

У селі Захарівці Світловодського району реконструювали місцеву легенду про сміливого козака Аудита (на його честь названо село Аудиторівка), який пішов визволяти своїх дітей з татарського полону. Яскраві костюми, постріли з рушниць, двобої на шаблях, українська музика, куліш створили для захарівців та гостей атмосферу козацьких часів.

Оживити історію, підняти дух, віру в себе і в Україну взялися директор місцевого музею Любов Шкірай, вчитель історії Іван Скрипник, місцевий священик – отець Андрій та їхні друзі з Кременчуцького осередку Міжнародної асоціації «Козацтво» і Федірського військово-патріотичного клубу хортингу.

Козацькі шаблі та вогнепальна зброя, які зберігаються у фондах Захарівського музею, отримали друге життя і були використані під час відтворення місцевих переказів. Вчитель історії Іван Скрипник говорить, що їхня місцевість багата на легенди. Разом з учнями він запланував дослідити сусіднє село Серебряне, де начебто кошовий отаман Іван Сірко заховав карету зі сріблом.

Про Захарівськиймузей, якому виповнилося 33 роки, та його берегиню Любов Шкірай знають не тільки в області, а й в Україні. Їй вдалося зберегти та постійно поповнювати експозицію -більше 20 тисяч справжніх скарбів нинізберігаються у фондах музею.

«Донедавна найбільшою проблемою нашого музею – була проблема з опаленням, - розповіла директор музею. «Минулої зими вийшла з ладу централізована котельня. Ми не могли підтримувати температурний режим, аби зберегти наші експонати, особливо хустки, книги, рушники, одяг, техніку. Нинішній опалювальний сезон в музеї розпочнеться вчасно, бо зробили індивідуальне опалення і встановили сучасний котел. Десять тисяч гривень на обладнання котельні передав через благодійний фонд народний депутат України Станіслав Березкін. Ще сім тисяч гривень зібрала місцева громада», - розповіла Любов Шкірай. При належній підтримці музею його експонати виховають ще не одне покоління українців.




Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!