Завітайте в «Нескучное Зинаиды Серебряковой»

15.12.13, 13:00

Минулого тижня, - 12 грудня, у день народження відомої художниці початку ХХ століття Зінаїди Серебрякової, у відділі мистецтв обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського відкрилася фотовиставка «Нескучное Зинаиды Серебряковой». Автор фотовиставки - харківський фотохудожник, як сам себе скромно представляє, незважаючи на численні нагороди, премії та відзнаки, Володимир Оглоблін. Вже вчетверте він завітав у Кіровоград і презентує другу персональну фотовиставку, що безумовно є резонансною подією в культурному просторі Кіровоградщини.

Заступник директора бібліотеки Оксана Ткаченко, відкриваючи захід, зазначила, що фотовиставка відображає бачення і ставлення автора до непересічного таланту великої художниці Зінаїди Серебрякової. Роботи Володимира Оглобліна передають невловимий настрій захоплення красою рідного краю, його не можна побачити буквально на світлинах, а можливо лише відчути. Експозиція розташована за природнім циклом весна-літо-осінь-зима, об’єднує прекрасні місця, де жила славетна родина Лансере-Бенуа, місця, які сформували мистецькі смаки художниці. Володимир Оглоблін щиро і захоплено розповів про свої перші враження від відвідин Нескучного, села, яке знаходиться за 30 кілометрів від Харкова. Був там сотні разів, знімав пейзажі в довкіллі колишнього маєтку Лансере-Бенуа, шукав відповідний настрій. За понад сто років простір не змінився, якщо подумки забрати лінії електроопор та сучасні будівлі, то місця цілковито впізнавані на всесвітньо відомих полотнах.  Відомо, що найзнаменитіший автопортрет «Біля дзеркала» був написаний саме в Нескучному, коли Зінаїді було 19 років і вона була неймовірно закохана в свого чоловіка Бориса. Ніжне обличчя, підняте волосся, тонка фігура у білій сорочці, блискучі лукаві очі, які дивляться в дзеркало, скринька з намистом - дуже «жіночий», дуже якийсь дзвінкий, радісний портрет, що дихає прозорою свіжістю.

На творчій зустрічі, яка відбулася одразу після презентації, був продемонстрований фільм "Зінаїда Серебрякова. Витоки", знятий за сценарієм Валентини Лебедевої  (м. Київ), прекрасно озвучений українською мовою, про історію роду Бенуа-Лансере,  про дитячі роки Зінаїди та родинний маєток в селі Нескучне. Так, по крихтах, спілкуючись з творчим людьми, працівниками музеїв і архівів,  Володимир Оглоблін близько 20 років збирає факти біографії Зінаїди Серебрякової, з жалем розповідаючи про втрачені через недбалість картини, людські зв’язки… Фотохудожник є одним з тих небайдужих подвижників мистецтва, завдяки яким  можна зберегти нашу культурну спадщину для нащадків. На пам'ять про відкриття між присутніми була розіграна невеличка лотерея, де більшість присутніх отримали листівки з підписом автора.

Експозиція має нестандартний виставковий формат - мініатюрний, бо має цікаву  передісторію створення. Однак саме нестандартність подачі надає їй камерності. Виставка працюватиме протягом місяця, за цей час можна приходити і насолоджуватися  роботами, запросила усіх до перегляду завідуюча відділом мистецтв Світлана Ушакова.

Вхід  - вільний.  Адреса: обласна бібліотека ім. Д. Чижевського, вул. Велика Перспективна, 24.
текст - С. Приймак



Комментарии

Еще нет комментариев к этому материалу. Будьте первым!
Напишите ваш комментарий
Комментарий:

ПОСЛЕДНИЕ КОММЕНТАРИИ

Валентина .«Мама весь час очікувала, що чорний «воронок» приїде і…
Скільки таких історій досі залишаються у сімейних колах!!! Іх необхідно оприлюднювати і писати- писати. Аби не…
Людмила .​НАТО й Україна: співдружність заради миру й безпеки: долаємо…
Вона ж наша зірочка! Олю, завжди рада)
Людмила .Що ви знаєте про НАТО? Вікторина на знання історії Альянсу…
Приємно, що стільки вірних відповідей!